Μενού Ροή
Νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες ξεκινά η Τουρκία

Στη δυτική Μαύρη Θάλασσα θα βγουν φέτος τα τουρκικά γεωτρύπανα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ.

Οι εντατικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα είναι μέρος της προληπτικής προσέγγισης της Τουρκίας για πλήρη αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής με σκοπό την εξασφάλιση εγχώριων πόρων, ώστε να μειώσει την μεγάλη εξάρτησή της από εξωτερικούς πόρους.Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι η νέα πλατφόρμα φυσικού αερίου της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία χρόνια, το 2026.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι η πλωτή πλατφόρμα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) αναμένεται να φτάσει σε δύο μήνες.Το πλοίο θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη εντός της εβδομάδας. Από το 2026, η πλατφόρμα σχεδιάζεται να παράγει 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα από το πεδίο Σακαριά, ανοικτά της βορειοδυτικής επαρχίας Ζονγκουλντάκ, σημείωσε. "Το νέο μας πλοίο, ή πλωτή πλατφόρμα παραγωγής, ξεκινά το ταξίδι του για την Τουρκία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το πλοίο αυτό είναι ουσιαστικά μέρος των σχεδίων μας για αύξηση της παραγωγής στο πεδίο φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας," σημείωσε ο υπουργός.

Το κοίτασμα, που ανακαλύπτεται σταδιακά από τον Αύγουστο του 2020, πιστεύεται ότι περιέχει 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. Για να αξιοποιήσει την ανακάλυψη, η Τουρκία ξεκίνησε μια προσπάθεια να κατασκευάσει υπεράκτια υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών γεώτρησης και των αγωγών, για να διευκολύνει την εξόρυξη και τη μεταφορά από τη Μαύρη Θάλασσα στις χερσαίες εγκαταστάσεις.

Η μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα στο εθνικό δίκτυο μέσω ενός αγωγού που συνδέεται με μια χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το FPSO θα λειτουργήσει ως «βάση» ικανή να παράγει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Η παραγωγή από το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας έχει φτάσει τα 5,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες 2 εκατομμυρίων σπιτιών, είπε ο Μπαϊρακτάρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το νέο πλοίο έχει μήκος 300 μέτρα (985 πόδια) και πλάτος 58 μέτρα.Θα μπορούσε , μάλιστα, να παραμείνει στη Μαύρη Θάλασσα για 15-20 χρόνια, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Σακαριά θα καλύψει περίπου το 30% των ετήσιων αναγκών φυσικού αερίου της χώρας όταν η παραγωγή φτάσει την πλήρη δυναμικότητα. Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Η παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα στοχεύεται να αυξηθεί πρώτα σε 10 mcm πριν φτάσει τα 40 mcm στο τελικό στάδιο, αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και 15 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Σε συνέντευξη του στο A Haber την Παρασκευή, ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι παρά το εντατικό πρόγραμμα παραγωγής στη Μαύρη Θάλασσα, θα πραγματοποιηθούν νέες ερευνητικές γεωτρήσεις. "Θα έχουμε νέες ερευνητικές γεωτρήσεις και επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, όσο το επιτρέπει το πρόγραμμα παραγωγής. Ένας από τους τόπους που αποφασίσαμε μετά από σεισμικές έρευνες είναι ανοικτά των ακτών του Ρίζε ... Υπάρχουν επίσης περιοχές έτοιμες για γεωτρήσεις ανοικτά των ακτών του Σινώπης στη δυτική Μαύρη Θάλασσα," είπε ο υπουργός.

Πέρυσι, αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ενδείξεις για αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα. Ερωτηθείς αν είναι γνωστή η ποσότητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις περιοχές που σχεδιάζεται να εξερευνηθούν, ο Μπαϊρακτάρ απάντησε, "Δεν θα ήταν ακριβές να πούμε ότι υπάρχει τόσο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο εδώ αυτή τη στιγμή."

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας