Νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με δυναμικότητα τουλάχιστον 175 MW, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 212 εκατομμυρίων ευρώ, φέρνει η ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -Ελλάδα 2.0 της δράσης «Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ», με προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 84.821.929 ευρώ (το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40%).
Η δράση αφορά σε “standalone” (Front-of-the-Meter/FtM) συστήματα αποθήκευσης (μεμονωμένους Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας/ΣΑΗΕ – FtM BESS) που θα αναπτυχθούν από ιδιώτες επενδυτές και θα συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω δράση αφορά σε ΣΑΗΕ χωρητικότητας 4h, ήτοι ΣΑΗΕ που διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τεσσάρων ωρών (MWh/MW), οι οποίοι θα χωροθετούνται σε περιοχές που εμφανίζουν κορεσμό δικτύου (grid congestion) από άποψη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου. Σημειωτέον ότι οι ως άνω ΣΑΗΕ χωρητικότητας 4h θεωρούνται ιδιαιτέρως ωφέλιμοι για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό χώρο των συγκεκριμένων κορεσμένων περιοχών.
Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν βάσει ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, οικονομική προσφορά η οποία διατυπώνεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης ανά έτος (€/ΜW/έτος) για την υλοποίηση σταθμών αποθήκευσης αναφορικά με το ύψος της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που επιθυμούν να λαμβάνουν προκειμένου να καθίστανται τα έργα τους οικονομικά βιώσιμα. Αρμόδια αρχή για την διεξαγωγή της ανταγωνιστικής διαδικασίας θα είναι η ΡΑΑΕΥ.
Στόχος της δράσης είναι να επιτραπεί με βέλτιστο τρόπο, η αυξημένη διείσδυση από τη μεταβλητή και μη ελεγχόμενη παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ και η συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις πολιτικές και στόχους του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα & την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).
Στη σχετική απόφαση που υπέγραψε χθες Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, προβλέπεται ότι τα έργα αποθήκευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν έως το τέλος του 2025.
Με βάση την απόφαση, το 50% της επιχορήγησης, δηλαδή 42.410.964,50 ευρώ, θα διατεθεί το 2024 και το υπόλοιπο 50% το 2025. Από την πλευρά τους οι ιδιώτες επενδυτές θα καταβάλλουν 127.232.893,50 ευρώ κι έτσι οι συνολικές επενδύσεις θα διαμορφωθούν στα 212.054.822,50 ευρώ.