Μενού Ροή
DEPA
Η ώρα της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Η αλλαγή πίστας με αποθήκευση και αιολικά – Πως χτίζεται ο δεύτερος μεγάλος κρατικός πόλος στην ηλεκτρική ενέργεια

Από το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουλίου, είναι σαφές ότι η χώρα απέκτησε έναν νέο μεγάλο, πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο ικανό να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, δημιουργώντας υπεραξίες για τους φορολογούμενους, αλλά και ασφαλές περιβάλλον τιμών και επάρκειας για τους Έλληνες καταναλωτές.

Η πλήρως ελεγχόμενη από το ελληνικό δημόσιο ΔΕΠΑ Εμπορίας γνωστή από τον ηγετικό της ρόλο στην εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου, ενισχύει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην ηλεκτροπαραγωγή  με την ανάπτυξη ευρείας κλίμακας φωτοβολταικών έργων. Έρχονται να προστεθούν στην παρουσία που ήδη έχει μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στην προμήθεια ρεύματος και του ποσοστού 29% που κατέχει στην θερμική μονάδα Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια οβιδιακή αλλαγή και μετεξέλιξη, μιας εταιρείας που κράτησε όρθια ενεργειακά την χώρα την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, υλοποίησε μια τεράστια αποκρατικοποίηση με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στον ιταλικό κολοσσό Italgas και πλέον ισχυρή και αυτόνομη χτίζει με σταθερά βήματα τον δεύτερο μεγάλο κρατικό πόλο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης της «πράσινης» εξάπλωσης της εταιρείας με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, βάσει της οποία θα αναπτυχθούν φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 500 MW στην Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι θα είναι μόνο η αρχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς, δεν έκρυψε ότι στα σχέδια του ξεπερνούν τα περίπου 816 MW φωτοβολταϊκών που έχει στα σκαριά και επεκτείνονται στην ανάπτυξη αποθήκευσης άνω των 200 MW με αυτόνομες μπαταρίες (standalone) και φτάνουν έως και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Μόνο τυχαία δεν ήταν σε αυτή την κατεύθυνση η αναφορά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη στην ανάγκη να υπάρχει μια «ισόρροπη ανάπτυξη» των ενεργειακών εταιρειών, που θα περιλαμβάνει πέραν των φωτοβολταϊκών και αιολικά και αποθήκευση.

Για θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της σχέδια έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε τη σημασία της καθετοποίησης και της ισόρροπης ανάπτυξης τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση) προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα να είναι αποδοτικό και να μην δημιουργεί θέματα. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε την σταθερή δέσμευση της τράπεζας στις ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 4,3 δισ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για επενδύσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση.

Το έργο

Τα τεύχη των διαγωνισμών για την ανάδειξη των εργολάβων που θα κατασκευάσουν το πρώτο «κύμα» των φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 500 MW θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να έχουν «κλειδώσει» οι ανάδοχοι μέσα στο φθινόπωρο, ώστε στη συνέχεια να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 19-22 μηνών.

Η πλειονότητα τους βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία με ένα μεγάλο των 400 MW στην Κοζάνη να έρχεται, όταν κατασκευαστεί, για να καταρρίψει κάθε ρεκόρ σε ό,τι αφορά το μέγεθος φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επίσης διαθέτει άδειες για 100 MW φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία.

Για τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν τα πάρκα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται, σύμφωνα με το σχέδιο της, να συνάψει διμερείς συμβάσεις προμήθειας (PPAs). Πρώτη που θα κλειδώσει τιμές και πράσινη ενέργεια θα είναι η θυγατρική της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας «Φυσικό Αέριο Ελλάδος Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας