Μενού Ροή
Το οικονομικό όφελος από την στροφή στην πράσινη ενέργεια

Νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Fraunhofer για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας αποκαλύπτει ότι τα φωτοβολταϊκά — που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό — παράγουν ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερα από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο, ακόμα και όταν συνδυάζονται με μπαταρίες.

Το Ινστιτούτο Fraunhofer συλλέγει δεδομένα σχετικά με το κόστος διαφόρων πηγών ενέργειας, όπως ο άνεμος, η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας, από το 2010. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της κανονικοποίησης της ανανεώσιμης ενέργειας ως μια καλή επιχειρηματική επιλογή, καθώς αποδεικνύεται ότι η καθαρή ενέργεια είναι καλύτερη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα οικονομικά.

Το κόστος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κόστος είναι ήδη χαμηλό και το Ινστιτούτο Fraunhofer προβλέπει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται. Σύμφωνα με το "Our World In Data", «μέσα σε μόλις μια δεκαετία η τιμή των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 89%».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Αμερικανική Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών, το 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού μας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα: φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο. Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελικά θα εξαντληθούν και αυτές οι πηγές ευθύνονται για τη ρύπανση που, σύμφωνα με το Χάρβαρντ, προκαλεί έναν στις πέντε θανάτους παγκοσμίως. Νέα έρευνα καθιστά σαφές ότι πρέπει να στραφούμε σύντομα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για 100 συνεχόμενες ημέρες, η Καλιφόρνια κατάφερε να τροφοδοτήσει περιστασιακά ολόκληρο το δίκτυό της χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διευκολύνει τις πολιτείες, δίνοντας διάφορες επιχορηγήσεις για τις καθαρές ενεργειακές καινοτομίες. Παρόλα αυτά, η μετάβαση θα πάρει χρόνο. Ακόμα κι αν δουλεύουμε προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άλλες πηγές παραμένουν αναγκαίες για την περίοδο μετάβασης. «Τις χρειαζόμαστε ως μια σημαντική προσθήκη. Ωστόσο, η λειτουργία τους θα περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό», δήλωσε ο επιστήμονας Paul Müller στο άρθρο του CleanTechnica.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας