Η κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων (PV) παγκοσμίως βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας - Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (IEA-PVPS). Αυτές οι πιέσεις περιλαμβάνουν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξημένο κόστος πρώτων υλών και οικονομικές αβεβαιότητες που επηρεάζουν την παραγωγική ικανότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου.
Η υπηρεσία ανέφερε στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, «Τάσεις στις Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών 2024», ότι πάνω από 1,6 TW φωτοβολταϊκών συστημάτων ήταν σε λειτουργία παγκοσμίως στις αρχές του 2024, παράγοντας 2.136 TWh ηλεκτρικής ενέργειας – που αντιστοιχεί στο 8,3% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, παρά τη χρονιά-ρεκόρ για την ηλιακή ενέργεια το 2023, κατά την οποία εγκαταστάθηκαν 456 GW νέων συστημάτων, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε πολλές χώρες παρουσιάζει καθυστερήσεις και εμπόδια. Η εξαίρεση είναι η Κίνα, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας «σε επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος», αυξάνοντας την εγχώρια αγορά της για να απορροφήσει την υπερπαραγωγή της βιομηχανίας της, όπως ανέφερε η IEA-PVPS.
Σε αντίθεση με την Κίνα, οι άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν αυτές τις υψηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA-PVPS, η Κίνα αντιπροσώπευε το 92% της παγκόσμιας παραγωγής πολυσιλικόνης το περασμένο έτος, καθώς και το 98% της παραγωγής γκοφρετών, το 91,8% της παραγωγής κυψελών και το 84,6% της παραγωγής μονάδων. Η υπερπαραγωγή οδήγησε σε κατάρρευση της τιμής των εξαρτημάτων φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα των μονάδων, πρόσθεσε η IEA-PVPS. Ανέφερε ότι η χαμηλότερη τιμή μονάδας μεταξύ των χωρών-μελών της έφτασε περίπου τα $0,14/W το 2023, «σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν». Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «άμεση συνέπεια των μεγάλων όγκων παραγωγής που τέθηκαν σε λειτουργία το 2023, πολύ πάνω από την ικανότητα απορρόφησης της αγοράς».
Η IEA-PVPS σημείωσε επίσης ότι οι χαμηλές τιμές συνεχίζονται και το 2024, πέφτοντας κάτω από τα $0,10/W. Αυτή η κατάσταση απειλεί τη βιωσιμότητα ολόκληρης της βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκών και θέτει σε κίνδυνο έργα που είχαν σχεδιαστεί για τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας.
«Αυτή η προσωρινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει θέσει τεράστια πίεση στη βιομηχανία κατασκευής και πιθανόν να οδηγήσει σε συγκέντρωση και ενδεχόμενες πτωχεύσεις», δήλωσε ο Gaëtan Masson, διευθυντής του Task 1 της IEA-PVPS. «Οι τρέχουσες (μέσα του 2024) χαμηλές τιμές μπορούν να θεωρηθούν μη βιώσιμες, ωστόσο η ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών είχε ήδη εξασφαλιστεί με τις τιμές του μέσου 2023, και οι προοπτικές για γρήγορη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια παραμένουν φωτεινές σε πολλές χώρες».
Η IEA-PVPS ανέφερε ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, που ήταν οι τρίτες και τέταρτες μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας το 2023, πίσω από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να είχαν επιτύχει υψηλότερα επίπεδα εγκαταστάσεων αν είχαν αντιμετωπιστεί διάφορα διοικητικά, πολιτικά και τοπικά προβλήματα, όπως αδύναμα δίκτυα ή περιορισμένη κοινωνική αποδοχή. Ο αριθμός των χωρών που επιταχύνουν την ευρεία ανάπτυξη συστημάτων ηλιακής ενέργειας αυξάνεται. Το 2023, 36 χώρες εγκατέστησαν τουλάχιστον 1 GW ηλιακής ενέργειας, ενώ 54 χώρες διαθέτουν πλέον συνολική εγκατεστημένη ικανότητα άνω του 1 GW.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, η IEA-PVPS ανέφερε ότι η συνεισφορά του παγκόσμιου ηλιακού τομέα στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τον τομέα να είναι πλέον υπεύθυνος για επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Η συνολική αξία της αγοράς φωτοβολταϊκών ήταν $400 δισεκατομμύρια το 2023.