Μπορεί στην Ελλάδα να προκάλεσε εντύπωση η χαμηλή τιμή των 32,97 ευρώ/MW που κλείδωσε ένα φωτοβολταϊκό έργο κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό ΑΠΕ, στην Τουρκία ωστόσο οι τιμές κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά έφτασε τα 21,46 ευρώ κατά τον πρώτο φετινό διαγωνισμό.
Η διαδικασία δημοπρασίας για 1 GW σε μεσαίου μεγέθους ηλιακούς σταθμούς υπέστη καθυστερήσεις λόγω περιορισμών που σχετίζονται με πανδημία στην Τουρκία
Οι δημοπρασίες ηλιακής για συνολικά 1 GW ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας. Οι επενδυτές κέρδισαν 50 μονάδες 650 MW σε μέση τιμή 0,2242 λίρες ανά κιλοβατώρα, που μεταφράζεται σε 21,46 ευρώ ανά μεγαβάτ-ώρα, πριν από την κατανομή των υπόλοιπων 350 MW.
Η Τουρκία θα διαθέσει συνολικά 2 GW αιολικής ενέργειας και 2 GW ηλιακής ενέργειας για δημοπρασία έως το τέλος του 2021. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez δήλωσε ότι θα διεξαχθούν φέτος τέσσερις δημοπρασίες στο σύστημα Περιοχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (YEKA). Η ποσόστωση των 4 GW θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αποκάλυψε στη σύνοδο κορυφής της Ανεξάρτητης Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD). Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαγωνισμοί ανέμου θα διοργανωθούν το τέταρτο τρίμηνο.
Με τη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις είναι τώρα τέσσερις ή πέντε φορές φθηνότερες από ό, τι πριν από πέντε έως 10 χρόνια, τόνισε ο Dönmez. Είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προσθέτει άνθρακα, πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο προκειμένου να εξασφαλίσει ενέργεια. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας έφτασε τα 97,38 GW μέχρι το τέλος Απριλίου και ότι το 52,5% ήταν ανανεώσιμες πηγές.
Η Τουρκία δημιουργεί μια χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από αύριο 1η Ιουνίου.