Την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ταχύτερη έκδοση περιβαλλοντικών αδειών σε συνδυασμό με την ταχεία εφαρμογή της σχεδιαζόμενης υπηρεσίας μιας στάσης (one-stop shop) για την περαιτέρω προώθηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα παράγει ήδη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι ο ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο, με ποσοστό 42,7% σε σχέση με 31,4%, αλλά και εδώ μπορούν να γίνουν περισσότερα», επισήμανε o γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann παρουσιάζοντας την τακτική οικονομική επισκόπηση του Οργανισμού για την Ελλάδα σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία υπουργών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.
«Η ταχεία εφαρμογή της σχεδιαζόμενης υπηρεσίας μιας στάσης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών θα βοηθήσουν στην περαιτέρω προώθηση των έργων ΑΠΕ», ανέφερε ο κ. Cormann, αναδεικνύοντας τη σημασία χορήγησης εστιασμένων κινήτρων και προώθησης κανονισμών για τις πράσινες επενδύσεις στους τομείς που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
«Η Ελλάδα έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια οικονομία με καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ωστόσο, εξακολουθεί να παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος από ό,τι οι χώρες του ΟΟΣΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μέσο όρο», τόνισε και πρότεινε ένα συνδυασμό εργαλείων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης τιμολόγησης των εκπομπών, για την υποστήριξη της αδιάλειπτης μετάβασης σε καθαρή μηδενική οικονομία.
«Πιο συνεπή ειδοποίηση μέσω των τιμών θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να βρουν τους πιο αποδοτικούς τρόπους μείωσης των εκπομπών τους. Σε αυτό το μέτωπο, η κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Cormann.
Κορυφαία προτεραιότητα για ΕΕ η αγορά ενέργειας και οι διασυνδέσεις
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στις επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση τονίζοντας ότι «παράγουμε περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια». Ξεκαθάρσε, πάντως, ότι «η πράσινη μετάβαση, που αποτελεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα, πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ιδίως την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας και στις επισημάνσεις της έκθεσης Draghi, υπογράμμισε την ανάγκη «να δοθεί έμφαση στις πανευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις και την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», που, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να είναι ίσως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».