Μενού Ροή
yperaktia aiolika-South-Fork-Wind-Farm
Εδώ προορίζονται τα πλωτά αιολικά πάρκα στην Κύπρο – Χάρτης

Στην Κύπρο βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι δύο τουλάχιστον ενδιαφερόμενων εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν σε πλωτά αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Ενέργειας, που μίλησε στον «Φ», το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τουλάχιστον δύο ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται ήδη στη βιομηχανία των ΑΠΕ και οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στον εν λόγω τομέα, τονίζοντας όμως την ίδια ώρα πως οι συζητήσεις και ενδεχόμενοι σχεδιασμοί βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η Κύπρος θέλει να μπει στην κούρσα και θα ακολουθήσει τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει ώθηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αφού πέραν από άλλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη πρόκειται για μια βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με αυξητικές τάσεις, άρα και με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Προς αυτό τον σκοπό, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εντάξει στο Θαλάσσιο Χωροταξικό της Σχέδιο, δηλαδή στο στρατηγικό της πλαίσιο και στις στρατηγικές της κατευθύνσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, την προτεινόμενη περιοχή για ανάπτυξη ΑΠΕ. Η περιοχή, σύμφωνα με πηγή από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, βρίσκεται στα 18 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λάρνακας και στον χάρτη που δημοσιεύουμε είναι το ορθογώνιο δεξιά, με σκούρο χρώμα.

xartis

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τη συγκεκριμένη περιοχή, το κράτος «επιδιώκει την αξιοποίηση των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προτείνεται η χωροθέτηση θαλάσσιας περιοχής για περαιτέρω διερεύνηση ανάπτυξης εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, με κριτήρια την ελάχιστη απόσταση από τη στεριά για αποφυγή οπτικής ενόχλησης (πέραν των 12 ν.μ.), μέγιστο βάθος (όχι μεγαλύτερο από 1,000 μέτρα) και ελάχιστη μέση ταχύτητα ανέμου (8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο σε τουλάχιστο ένα τεταρτημόριο)».

Η βιομηχανία των πλωτών ΑΠΕ

Η Ελλάδα μόλις πρόσφατα έχει μπει στον «χορό», θέλοντας να αξιοποιήσει τα οφέλη, εκτιμώντας πως θα δει επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ενώ άλλες χώρες έχουν εδώ και χρόνια μπει στον τομέα των πλωτών ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται πως θα αναπτυχθεί τάχιστα.

Αυτό οφείλεται στις νέες τεχνολογίες που αναδύονται και σχετίζονται με τις πλωτές μονάδες ΑΠΕ αλλά και τη μείωση του κόστους για την ανάπτυξη τους, αφού το υψηλό κόστος κατασκευής, απόδοσης και λειτουργίας τους αποτελούσαν αποτρεπτικούς παράγοντες για επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του «Global Wind Energy Counsil», το 2023 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά για τη βιομηχανία, με συνολικά 75GW παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ισχύος, καταγράφοντας αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα φτάσει τα 487GW μέχρι το 2023, ενώ μέχρι το 2050 θα φτάσει τις μισές απαιτήσεις συνολικής ενέργειας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας