Μενού Ροή
 μουσείου
Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο: «Θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο παρουσίασε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, αποδεικνύοντας τη σημασία του νέου μουσείου για το ευρύ κοινό και σηματοδοτώντας την δυνατότητα επισκεψιμότητας των πλήρως σύγχρονων εγκαταστάσεών του.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας. Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την ανάδειξη της Γεωλογικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό της σημασίας των εκθεμάτων του νέου Μουσείου είναι ότι οι συλλογές του από τον ελλαδικό χώρο κατατάσσονται στις πλουσιότερες του κόσμου, καθιστώντας το ως το «Θησαυροφυλάκιο» της γεωλογίας της χώρας μας. 

Στην πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας των ΜΜΕ με το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, τους δημοσιογράφους υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Κ. Γκούτης, ο Πρόεδρος ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνος Σάλτας και ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Δρ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης. 

Η ΕΑΓΜΕ, χάρη και σε δωρεές ανθρώπων των γεωεπιστημών, προχώρησε σε ειδική διαμόρφωση στον χώρο των εγκαταστάσεων της, οι συλλογές και τα εκθέματα εμπλουτίσθηκαν και οργανώθηκαν, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές και τους στόχους προώθησης του ελληνικού γεωλογικού πλούτου. Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις της Αρχής, η οποία έχει και τη συνολική επιμέλεια και διαχείρισή του. Σκοπός του νέου Μουσείου είναι να προωθήσει την προστασία και ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Ελλάδας και του ρόλου που διαδραμάτισε στην ιστορία και στη διαμόρφωση του αρχαίου κόσμου, της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, προβάλλοντας παγκοσμίως την ιστορική και επιστημονική του αξία.

Μέσα από τις πλούσιες συλλογές και διακριτά οργανωμένες ενότητες, το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο απευθύνεται τόσο σε ευρύ όσο και σε επιστημονικά εξειδικευμένο κοινό, με την παρουσίαση σημαντικών γεωλογικών δειγμάτων του ελλαδικού χώρου (ορυκτά, απολιθώματα, πετρώματα κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή γνώσης και έρευνας του γεωλογικού πλούτου της χώρας. Στις αίθουσές του νέου Μουσείου, προβάλλεται η μακρά εξέλιξη της γεωλογικής έρευνας, η ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου και της γεωλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εκπρόσωποι του Τύπου και των ΜΜΕ ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στους χώρους και τις συλλογές του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, όπου και με ψηφιακά μέσα και μέσαεικονικής πραγματικότητας «ζωντανεύει» ο ορυκτός πλούτος και η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας.

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο είναι ανοιχτό σε επισκέψεις, ατόμων, ομάδων και σχολικών τάξεων, και η επίσκεψη μπορεί να οργανωθεί και διαδικτυακά στη διεύθυνση: http://tickets.ngmuseum.gr/

Σχετικά, ο Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Κ. Γκούτης δήλωσε: «Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε και επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ το νέο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο. Αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας της ΕΑΓΜΕ, με όραμα για την ανάδειξη της επιστήμης της γεωλογίας και της σημασίας της για την χώρα μας, το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Μέσα από τη συγκέντρωση και σωστή ταξινόμηση των γεωλογικών πόρων και των ιστορικών στοιχείων, συμβάλλουμε καθοριστικά στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την ανάδειξη του ορυκτού πλούτου της ελληνικής γης.

Οι συντονισμένες μας ενέργειες για δημιουργία ενός οργανωμένου σύγχρονου Μουσείου, με όλες τις παροχές και την οργάνωση που οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν, απέδωσαν, και σήμερα προσκαλούμε πολίτες, μαθητές, ομάδες ατόμων και φορέων, να μας επισκεφθούν για να ζήσουν την εμπειρία του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου.

Υπηρετώντας την αποστολή της ΕΑΓΜΕ, το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, που δημιουργήθηκε και ανοίγει τις πύλες του, αποτελεί κοιτίδα διαφύλαξης και ανάδειξης του ορυκτού πλούτου από την ΕΑΓΜΕ και της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές της χώρας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας