Μενού Ροή
"Δεύτερη ευκαιρία" σε φωτοβολταϊκά πάνελ και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων - Έργα χαμηλού κόστους και ενεργειακές λύσεις

Ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο αναπτύσσει τεχνολογίες και διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στο τέλος της ζωής τους , με στόχο τη δημιουργία αποκεντρωμένων λύσεων ενέργειας σε τρία επιλεγμένα τμήματα της αγοράς.

Το έργο περιλαμβάνει πιλοτικές εφαρμογές, όπως ένα μεσαίου μεγέθους αγρόκτημα στο Βέλγιο για αγροβολταϊκά συστήματα,  ένα πρόγραμμα στη Γερμανία για μικρά, φωτοβολταϊκά συστήματα για νοικοκυριά και ένα σχολικό συγκρότημα στις Βρυξέλλες για χαμηλού κόστους ή χαμηλού εισοδήματος λύσεις ενέργειας. Παράλληλα, αναπτύσσεται μια λύση για την ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών από φωτοβολταϊκά πάνελ και μπαταρίες που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το τετραετές έργο, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, στοχεύει στη δημιουργία μιας “αλυσίδας αξίας βασισμένης στη βιομηχανία,” καλύπτοντας τη συλλογή, τη μεταφορά, την ταξινόμηση, τον χαρακτηρισμό και την επαναχρησιμοποίηση λειτουργικών μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και φωτοβολταϊκών πάνελ. Επιπλέον, θα παρουσιάσει αποδοτικές διαδικασίες ανακύκλωσης και καθαρισμού κρίσιμων πρώτων υλών.

Η έρευνα περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση και μείωση κόστους διαδικασιών, όπως η αποσυναρμολόγηση, η πιστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση και η εγγύηση μπαταριών ηλεκτροκίνητων. Εξετάζονται επίσης τρόποι βελτίωσης της επιλογής και καθαρισμού του γυαλιού που ανακτάται από τις γραμμές ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών. Το έργο λαμβάνει μονάδες από τον γαλλικό περιβαλλοντικό οργανισμό Soren, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί τα πρώτα σχέδια για τις τρεις πιλοτικές περιπτώσεις χρήσης, μαζί με την πρόταση αξίας και τις τεχνικές προδιαγραφές.  

Η τεχνοοικονομική μοντελοποίηση των επιχειρηματικών περιπτώσεων για τα πιλοτικά προγράμματα έχει ξεκινήσει, ενώ έχουν χαρακτηριστεί 122 από τα 220 φωτοβολταϊκά πάνελ που θα χρησιμοποιηθούν. Η ομάδα χρησιμοποιεί εργαλεία φωτογραμμετρίας και γεωαναφοράς για συλλογή δεδομένων και δοκιμάζει αυτοματοποιημένες μεθόδους ελέγχου των φωτοβολταϊκών πάνελ, με ήδη θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τη χειρωνακτική εργασία.

Το έργο, με την ονομασία "Solmate" είναι σύμφωνο με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα της ΕΕ, που δίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση έναντι της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τις αρχές της «ιεραρχίας αποβλήτων». Το έργο χρηματοδοτείται με €6,1 εκατομμύρια από την πρωτοβουλία Horizon της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από το Βέλγιο μέσω του ερευνητικού ινστιτούτου VITO.   Οι εταίροι περιλαμβάνουν οργανισμούς από τη Γαλλία (CEA, Soren, Watt4ever, Certisolis), την Ισπανία (Tecnalia), το Βέλγιο (KU Leuven, Engie Laborelec, Comet Group, Revolta, Inflights, PNO Innovation, Out Of Use), τη Γερμανία (Suncrafter), την Ιταλία (Treee) και το Λουξεμβούργο (Solarcleano).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας