Όλα τα λεφτά αυτές τις μέρες παγκοσμίως είναι ο τρόπος προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο και το energy play.. έχει την σημασία του και συνοδεύεται από πολύ παρασκήνιο. Η εβδομάδα είχε πολύ από Δελφούς όπου έγιναν πολλά και ενδιαφέροντα και ο UN ήταν εκεί για να τα ακούσει. Όπως επίσης και τα νεώτερα για την τύχη των επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, το αντάρτικο των πετρελαικών στο πλαφόν της λιανικής, τις εκπλήξεις της Metlen στο Λονδίνο και την «κουρασμένη» σχέση της Helleniq Energy με την Edison.
- Η προσέγγιση με Donald Trump…
- …Και το energy play του Κ. Μητσοτάκη
- Ο οδικός χάρτης για τα κοιτάσματα
- Το γεύμα του Pyatt
- Η πρόταση των ΗΠΑ για LNG
- Refill, baby, refill
- Το ατού του στόλου
- απ’ όλους αποτελώντας ατού για την ελληνική πλευρά.
- Πετρελαϊκό πλήγμα στη Ρωσία
- Oil and gas: Κούρεμα στις επενδύσεις
- Το κρας τεστ για τον πλαφόν στα καύσιμα
- Επένδυση με… πετρέλαιο θέρμανσης.
- Άρα, είναι σαν να κάνουν επένδυση…
- Συγ-κυβέρνηση: Κάντο όπως η Γερμανία
- Μείωση φόρων στην ενέργεια
- Επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις
- Οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις της Metlen στο Λονδίνο
- Το ..περίπου τίμημα της Elpedison
Η προσέγγιση με Donald Trump…
Γεγονός της εβδομάδας, που συνδέεται και το θέμα των δασμών, η προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσεγγίσει τον Donald Trump.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός προέβη και σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου, που εκ του αποτελέσματος στέφθηκε από επιτυχία: έδωσε συνέντευξη στο Breitbart News, το πιο σκληρό ίσως «Τραμπικό» ενημερωτικό μέσο, το οποίο επικρίνουν ιδιαίτερα για το ρόλο του οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου.
Ο Trump, όμως, διάβασε τη συνέντευξη και κλήθηκε από δημοσιογράφο του ίδιου μέσου να τη σχολιάσει κι έτσι προέκυψε η θετική αναφορά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό συνέβη μάλιστα την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε «πάγωμα» των δασμών προς τις χώρες της ΕΕ, οπότε οι θετικοί συνειρμοί για τον αναβαθμισμένο ρόλο του Έλληνα πρωθυπουργού έγιναν ακόμη πιο δυνατοί.
…Και το energy play του Κ. Μητσοτάκη
Έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε προχθές στους Δελφούς ότι η ιστορία συνεργασίας των δύο χωρών έχει στρατηγικό βάθος.
Κι ότι στα θέματα που τίθενται στην πρώτη γραμμή είναι και η ενέργεια, τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Αμερικανούς.
Και ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και λόγω των ερευνών που ξεκινούν στα «οικόπεδα» νότια της Κρήτης δύο αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί καθώς και λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και -κυρίως- το Ισραήλ, με τον επιδραστικό ρόλο του στην κυβέρνηση Trump. Το energy play με τις ΗΠΑ είναι μόλις στην αρχή…
Ο οδικός χάρτης για τα κοιτάσματα
Διόλου τυχαία και η επιλογή Σταύρου Παπασταύρου-Νίκου Τσάφου -με ευρύ δίκτυο γνωριμιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- για την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει θέσει μάλιστα ένα στοίχημα: να «τρέξει» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις έρευνες στα κοιτάσματα αερίου σε χρόνο-ρεκόρ.
Ακούω ότι στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα εντός του 2025 ώστε το 2026 να (μπορούν να) ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.
Πώς το έλεγαν οι παλιοί; Στη βράση κολλάει το σίδερο.
Το γεύμα του Pyatt
Το άριστο κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαίωσαν και όσοι Αμερικανοί βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο φόρουμ των Δελφών.
Ο Geoffrey Pyatt, ο πρέσβης των ΗΠΑ που άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του στην Ελλάδα, ήταν για ακόμη μια φορά ένας από τους πρωταγωνιστές.

Όλοι ήθελαν να ακούσουν τις απόψεις του για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και μαθαίνω ότι ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα -και για την ενέργεια- στο πριβέ γεύμα στο οποίο παρακάθησε με επίλεκτα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
Η πρόταση των ΗΠΑ για LNG
Όσοι πάντως συνομιλούν με Αμερικανούς αποκομίζουν την εντύπωση ότι για την κυβέρνηση Trump δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αγώγιμο αέριο μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ ετοιμάζουν δεσμευτική πρόταση πώλησης LNG την ΕΕ με ορίζοντα 8-10 ετών και με την αρχή «take or pay».
Δηλαδή, η ΕΕ, εφ’ όσον συμβληθεί με τις ΗΠΑ, θα αναλάβει την δέσμευση να προμηθευτεί συγκεκριμένες ποσότητες σε συγκεκριμένες τιμές, με «βαριές» ρήτρες εάν αθετήσει τη συμφωνία, για την οποία πιέζει ο ίδιος ο Trump προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο
Refill, baby, refill
Για την επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ βασική -η βασικότερη- προϋπόθεση είναι η προσφορά του αμερικανικού LNG σε τιμή ανταγωνιστική προς το εκ των πραγμάτων φθηνότερο ρωσικό αγώγιμο αέριο.
Σ’ αυτό συμβάλλει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στον δείκτη TTF, που υποχώρησε προχθές στα 33,6 ευρώ/MWh, κοντά στα χαμηλά 7μηνου κι έχοντας συμπληρώσει τρεις εβδομάδες συνεχούς πτώσης.
Σε διάστημα 2 μηνών η τιμή του ΦΑ στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 23 ευρώ/MWh, γεγονός που διευκολύνει από οικονομικής πλευράς την αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Γι’ αυτό και το σύνθημα στην ΕΕ αυτήν την εποχή είναι «refill, baby, refill», σε παραλλαγή της μνημειώδους φράσης του Αμερικανού προέδρου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Το ατού του στόλου
Εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις είναι και η ύπαρξη του απαιτούμενου αριθμού πλοίων για τη μεταφορά του LNG όπως και οι σταθμοί επαναεριοποίησης – FSRU.
Το ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Breitbart News: οι Έλληνες εφοπλιστές διακινούν σήμερα περίπου το 25% του LNG διεθνώς.
Και καθώς μάλιστα έχουν διαγνώσει τις ανάγκες της αγοράς και «χτίζουν» νέα πλοία μεταφοράς αερίου στα ναυπηγεία της Ανατολής, το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στο energy play είναι κομβικός κι αυτό συνυπολογίζεται απ’ όλους αποτελώντας ατού για την ελληνική πλευρά.
Πετρελαϊκό πλήγμα στη Ρωσία
Τα χτυπήματα του Donald Trump κατά της Ρωσίας, παρά τα θερμά λόγια του για την ηγεσία της, δεν σταματούν στο αέριο.
Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους εφ’ όσον η τιμή του πετρελαίου κινηθεί προς τα επίπεδα των 50 δολαρίων και παραμείνει εκεί ή -ακόμη χειρότερα- χαμηλότερα.
Αναλυτές υπολογίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση και μετά την πάροδο ολίγων μηνών το πλήγμα στα οικονομικά της θα είναι τέτοιο που δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή της, εάν φυσικά συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
Ούτε προφανώς να προετοιμαστεί για εισβολή σε άλλη χώρα, όπως πολλοί φοβούνται.
Κάποιοι μάλιστα παραλληλίζουν το σκηνικό που δημιουργείται τώρα με την εποχή που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση όταν και πάλι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου ήταν ένας από τους λόγους -όχι ο βασικότερος αλλά πάντως σημαντικός- που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις κεντρικά κατευθυνόμενες οικονομίες και άνοιξαν τον δρόμο για τις πολιτικές εξελίξεις.
Oil and gas: Κούρεμα στις επενδύσεις
Βέβαια, οι μεγάλες μειώσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου δημιουργούν ερωτηματικά για το πως θα αντιδράσει η βιομηχανία της εξόρυξης, οι μεγάλες εταιρείες του oil and gas.
Εάν οι τιμές του μαύρου χρυσού παραμείνουν κάτω από τα 56 δολάρια/βαρέλι, επίπεδο στο οποίο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, η ιστορία (νωπές οι μνήμες από τον κορονοϊό) δείχνει ότι «μαχαίρι» μπαίνει πρώτα στο επενδυτικό πρόγραμμα και τις επαναγορές μετοχών, την «ευέλικτη μεταβλητή».
Το παραδέχτηκε στις δηλώσεις του προχθές στο Αμπού Ντάμπι ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright, ο οποίος, άλλωστε, προέρχεται από την βιομηχανία του oil and gas.
«Φυσικά θα υπάρξει μείωση εσόδων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αν υπάρχουν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και αερίου. Όμως, οι επενδύσεις που γίνονται και οι σχέσεις που αναπτύσσονται τώρα, θα φέρουν αποτελέσματα για πολλές δεκαετίες στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Το κρας τεστ για τον πλαφόν στα καύσιμα
Από την άλλη πλευρά, η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί σημαντική ανάσα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα φέρνει, όμως, στην επιφάνεια κι ένα διαρθρωτικό ζήτημα: το πλαφόν στα καύσιμα, μέτρο το οποίο θεσπίστηκε σε εποχή όπου τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά και ισχύει έως τα τέλη Απριλίου, χωρίς η κυβέρνηση να έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το τι πρόκειται να κάνει.

«Παράλογο» το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, μιλώντας προχθές στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, και επισήμανε ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
Μαθαίνω ότι στα συναρμόδια υπουργεία θεωρούν κρας τεστ το πως διαχειριστεί η αγορά τις (μειωμένες) τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Επένδυση με… πετρέλαιο θέρμανσης.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου φέρνει, πάντως, αναπάντεχη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.
Όχι μόνο στα ορεινά και τη Βόρεια Ελλάδα που ήταν ως τώρα ιδιαίτερα χαμηλές οι θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και νοτιότερα καθώς ιδιοκτήτες κατοικιών σκέφτονται να αδράξουν την ευκαιρία και να φουλάρουν από τώρα για του χρόνου.
Φυσικά, δεσμεύουν ένα ποσό (κεφάλαιο) για κάποιους μήνες, από την άλλη, όμως, ποιος εγγυάται ότι θα είναι και τον επόμενο χειμώνα τόσο χαμηλές οι τιμές των καυσίμων;
Άρα, είναι σαν να κάνουν επένδυση…
Συγ-κυβέρνηση: Κάντο όπως η Γερμανία
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας η συμφωνία χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία στο χρόνο-ρεκόρ, για τα δεδομένα της χώρας (ας όψεται ο Trump), έξι εβδομάδων.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα για δύο λόγους, πέραν βεβαίως του κυρίαρχου ρόλου της Γερμανίας στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
-Σε οικονομικό επίπεδο, οι πολιτικές που θα ακολουθήσει θεωρούνται πρόκριμα και για τις άλλες χώρες.
-Σε πολιτικό επίπεδο, θεωρείται ότι καθιστά πιο διακριτή την προοπτική για αντίστοιχη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα, εφ’ όσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, όπως διαφαίνεται από τις τωρινές δημοσκοπήσεις, στις επόμενες εκλογές.
Μείωση φόρων στην ενέργεια
Με βάση το συμφωνηθέν πρόγραμμα, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θέτει σε κεντρική προτεραιότητα τη μείωση του ενεργειακού κόστους με στόχο και τη στήριξη των νοικοκυριών αλλά και την αναζωογόνηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Προς την κατεύθυνση αυτή τα δύο κόμματα δεσμεύονται να μειώσουν τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα τέλη δικτύου, να καταργήσουν την εισφορά επί της τιμής του φυσικού αερίου και να εισαγάγουν έναν βιομηχανικό συντελεστή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το υπουργείο Ενέργειας θα αναλάβει πολιτικός από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
Επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις
Επιστροφή στην Ελλάδα όπου η σημαντική μείωση των τιμών πετρελαίου και αερίου αμβλύνει σημαντικά και την πίεση στην κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους στην ενέργεια.
Πέραν των καυσίμων, μειώνεται και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αφού μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου.
Υπάρχει, πάντως, μία εκκρεμότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ: να ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος της περιόδου Δεκεμβρίου 2024-Φεβρουαρίου 2025, όπως έχει δεσμευθεί η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Μαθαίνω ότι εκεί κάπου στις ημέρες μετά το Πάσχα προγραμματίζονται οι ανακοινώσεις, σε πιο ευνοϊκό προφανώς ενεργειακό περιβάλλον.
Οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις της Metlen στο Λονδίνο
Αντί των Δελφών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προτίμησε το Bloomberg για να εκφραστεί λίγες ημέρες πριν την παρουσία της Metlen στο Λονδίνο, στις 28 Απριλίου.

Κρατάμε τα «πολύ μεγάλα σχέδια» για δύο υπάρχουσες εταιρείες όπου οι μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν έχουν αρχίσει ακόμα να ρέουν.. Επίσης την αναφορά ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτές τις επιχειρήσεις στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα οι μέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν «δύο ευχάριστες εκπλήξεις»..
Το ..περίπου τίμημα της Elpedison
Έπεσαν οι υπογραφές για την Elpedison μεταξύ της Helleniq Energy και της Ολλανδικής Elpedison BV που κατέχει το 50% της Edison η οποία ως γνωστόν ανήκει στην γαλλική EDF και άκρη για το τίμημα δεν βρήκαμε. Οι Έλληνες της HQ λένε ότι τίμημα της εξαγοράς είναι περίπου 164 εκατ. ευρώ και μπορεί να αναπροσαρμοστεί με ένα επιπλέον ποσό έως 31 εκ. ευρώ. Οι Έλληνες της Ολλανδικής, που ανήκει σε Ιταλούς και αυτή σε Γάλλους, ανεβάζουν το τίμημα πάλι σε περίπου, 200 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι δύο πλευρές ούτε μετά την πώληση. Η εταιρεία θα αλλάζει όνομα και μάλλον και ιστορία, κατά τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο..