Μενού Ροή
china
Πως η Κίνα κατάφερε να προηγείται έξι χρόνια των στόχων ανάπτυξης των ΑΠΕ

Ο ρυθμός ρεκόρ εγκαταστάσεων αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων τα τελευταία χρόνια βοήθησε την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της για την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.   

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαίνων εκπομπών στον κόσμο, έθεσε το 2020 στόχο να έχει τουλάχιστον 1.200 γιγαβάτ (GW) ηλιακής και αιολικής χωρητικότητας έως το 2030.

Η Κίνα έχει ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον καθορισμό του και έξι χρόνια νωρίτερα.

Η κρατική υποστήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους εγχώριους κατασκευαστές που πλημμύρισαν την αγορά με φθηνά εξαρτήματα και εξοπλισμό επέτρεψε στη χώρα να εγκαταστήσει ρεκόρ ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, η δυναμικότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας της Κίνας αυξήθηκε κατά 45, 2%, ενώ η δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 18% σε σύγκριση με το 2023.

Το άλμα στην εγκατεστημένη ηλιακή και αιολική ισχύ ξεπέρασε τη συνολική αύξηση κατά 14,6% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Προσθέτοντας περίπου 277 GW ηλιακής ισχύος και άλλα 80 GW αιολικής ισχύος το 2024, η Κίνα ξεπέρασε το δικό της ρεκόρ ετήσιων προσθηκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα τέλη του 2024, η Κίνα συνδέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλιακής ενέργειας ανά χωρητικότητα στο δίκτυο. Το φωτοβολταϊκό έργο Ruoqiang είναι ένα γιγάντιο ηλιακό έργο 4 GW στο νοτιοανατολικό τμήμα της ερήμου Taklamakan, που αναπτύχθηκε και λειτουργεί από την China Green Electricity Investment.

Το ηλιακό έργο αποτελεί μέρος του σχεδίου της κινεζικής κυβέρνησης να κορυφωθούν οι εκπομπές του μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2024, η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για ενεργειακές επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε το BloombergNEF σε έκθεση αυτή την εβδομάδα. Η χώρα προσέλκυσε 818 δισεκατομμύρια $ επενδύσεων σε λύσεις καθαρής ενέργειας πέρυσι, αυξημένες κατά 20% από το 2023.

Η συνολική επένδυση της Κίνας ήταν μεγαλύτερη από τη συνδυασμένη επένδυση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα ισοδυναμούσε με τα δύο τρίτα της συνολικής παγκόσμιας αύξησης πέρυσι, ανέφερε το BloombergNEF.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2024, η κινεζική αιολική και ηλιακή ενέργεια επισκίασαν συλλογικά τον άνθρακα σε δυναμικότητα για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας (NEA) της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας