Μενού Ροή
fotovoltaika-panel-se-taratsa
Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες: Όλες οι προωθούμενες αλλαγές - Πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την ανάπτυξης τους σε κοινόχρηστους χώρους

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε πολυκατοικίες και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους, επιχειρεί να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή με ειδική ρύθμιση που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δίνεται η δυνατότητα για κάλυψη του 40% της συνολικής κοινόχρηστης επιφάνειας, δεν αρκεί πλέον η συναίνεση από την απόλυτη πλειοψηφία του 51% των ενοίκων στην κάθε πολυκατοικία. 

Ειδικότερα, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι «σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες, στους οποίους είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων. Το παρόν δεν εφαρμόζεται επί ακινήτων που εμπίπτουν στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α' 220)».

Υπενθυμίζεται, ότι μέσω του σχήματος αυτοκατανάλωσης, που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το net metering αντικαταστάθηκε από το net billing, δίνεται η  δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

Έτσι, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι θα πρέπει κάθε πλάνο εγκατάστασης να “μετρήσει” κόστη επένδυσης και αποδόσεις ώστε να καταφανεί εάν είναι βιώσιμο και συμφέρον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας