Μενού Ροή
Φωτό: Arteum Ro-Unsplash
Τα αιολικά υποφέρουν από τους πιο ήπιους ανέμους της 20ετίας - Δηλώσεις των επικεφαλής της Orsted και της RWE

Για τους πιο ήπιους ανέμους των τελευταίων ετών, που επηρεάζουν την απόδοση των αιολικών πάρκων κάνουν λόγο οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην αιολική ενέργεια η δανέζικη Orsted και η γερμανική RWE.

Σύμφωνε με τον επικεφαλής της Orsted Mads Nipper οι ταχύτητες του ανέμου κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ήταν "σημαντικά χαμηλότερες από τις κανονικές" και κατατάχθηκαν στα χειρότερα τρία τρίμηνα εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

"Με την πάροδο του χρόνου οι ταχύτητες του ανέμου ήταν απίστευτα σταθερές. Χτίζουμε αιολικά πάρκα που έχουν μέσο χρόνο ζωής 30+ χρόνια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αμφισβητήσει δομικά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι οι τριμηνιαίες ταχύτητες ανέμου ανήλθαν σε μέσο όρο 7,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (m/s) στο υπεράκτιο χαρτοφυλάκιο του, το οποίο ήταν χαμηλότερο από τα 8,4 m/s που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι και οι κανονικές ταχύτητες ανέμου 8,6 m/s που ο ίδιος ανέμενε.

Η γερμανική RWE ανέφερε επίσης πολύ χαμηλότερους όγκους ανέμων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη σε σύγκριση με το πολύ υψηλό επίπεδο πέρυσι, αναφέροντας μείωση 22% στα βασικά κέρδη της υπεράκτιας μονάδας της σε 459 εκατομμύρια ευρώ (539 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο.

"Χρειαζόμαστε επίσης διαφοροποίηση  γιατί μερικές φορές η κατάσταση των ανέμων είναι ασταθής. Και ιδανικά είναι η διαφοροποίηση σε διαφορετικές τεχνολογίες αλλά και σε διαφορετικές περιοχές", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Markus Krebber στους δημοσιογράφους.

Ήπιοι άνεμοι

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρά τις ισχυρές θεμελιώδεις αρχές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να είναι μια διαλείπουσα τεχνολογία όπου οι διακυμάνσεις στο επίπεδο των ανέμων και της ηλιοφάνειας έχουν άμεσο αντίκτυπο στα κέρδη.

Για να μετριάσει μερικούς από τους κινδύνους, η Orsted, που επικεντρώνεται κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα σήμερα, επεκτείνεται σε νέα μέρη του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν και έχει επενδύσει σε τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών φωτοβολταϊκών και των χερσαίων ανέμων.

Ο καιρός δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου, αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στροβίλων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Vestas της Δανίας (VWS.CO) και της Siemens Gamesa (SGREN.MC) της Ισπανίας, σημείωσαν υψηλές τιμές πρώτων υλών.

Η Vestas της Δανίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, αυτή τη βδομάδα μείωσε τις προοπτικές της για το 2021, επικαλούμενη τους περιορισμούς στην αγορά εμπορευμάτων που σχετίζονται με τον αντίκτυπο του COVID-19 που οδήγησαν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στο σημείο διακοπής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας