της Νεφέλης Ζορμπά
Σε τροχιά επανεκκίνησης μπαίνει έπειτα από δύο χρόνια, το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος σε στέγες και προσόψεις κτηρίων, με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση.
Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη, οι προδιαγραφές του προγράμματος, όπως η χρονική διάρκεια, η αδειοδοτική διαδικασία, η μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων και οι δικαιούχοι, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αφορά σε μικρά φωτοβολταϊκά έως και 6 kW με την τιμή αναφοράς να παραμένει αμετάβλητη στα 87 ευρώ/MWh. Η διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού ανέρχεται σε 25 έτη, ενώ προβλέπεται ότι για τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στο πλαίσιο της σύμβασης συμψηφισμού.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες είχε παραμείνει παγωμένο από το 2019, με πηγές από την αγορά να εκτιμούν ότι αυτό είχε συμβεί εν μέρει λόγω της ανταγωνιστικής φύσεως των έργων ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται για net metering.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η αποζημίωση των 87 ευρώ/MWh για τα φωτοβολταϊκά στέγης που θα αναπτυχθούν εφεξής είναι ελκυστική, παρά το γεγονός ότι είναι αισθητά μειωμένη συγκριτικά με τις τιμές αναφοράς οι οποίες ίσχυαν τα προηγούμενα έτη και που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονταν έως και σε 400 ευρώ/ΜWh.
Αυξάνει το όριο στην Κρήτη
Με την ίδια τροπολογία αυξάνεται από τα 140 MW στα 180 MW το όριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Κρήτη. Ορίζεται ότι 30 MW εξ αυτών διατίθενται σε ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες επιτρέπεται να υποβάλλουν αιτήσεις για μέχρι 8 σταθμούς ανά ενεργειακή κοινότητα.
Απαγορευτικό στην Εύβοια
Με δεύτερη τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου, αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στους πυρόπληκτους δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της βόρειας Εύβοιας.
Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην επιστολή που είχε στείλει στον πρόεδρο της ΡΑΕ τον περασμένο μήνα.
Η τροπολογία προβλέπει επίσης την τροποποίηση του ποσοστού των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δεσμεύεται υπέρ του ΕΛΑΠΕ.
Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ήταν αναμενόμενη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τουλάχιστον το 60% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς CO2 αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.
Το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί στο 40% προκειμένου να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης.