Μενού Ροή
Θα μπορούσαν τα φωτοβολταικά στέγης να παράγουν ρεύμα για όλο τον κόσμο;

Με τις χώρες να αγωνίζονται να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, είναι μια περίοδος άνθησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει καθορίσει ότι εάν κάθε διαθέσιμη ταράτσα ήταν εξοπλισμένη με ηλιακούς συλλέκτες, θα μπορούσαν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τον κόσμο.

Στην εκτίμησή τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μια ομάδα με επικεφαλής ενεργειακούς ερευνητές στο University College Cork στην Ιρλανδία υπολόγισε έναν αριθμό για τη συνολική επιφάνεια όλων των ταρατσών στον κόσμο: περίπου 0,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - μια περιοχή σχεδόν στο μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου,

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς επεξεργάστηκαν ότι, εάν όλη η επιφάνεια ήταν καλυμμένη με ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Θα μπορούσαν να παράγουν συνολικά 27 PWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως - περισσότερο από τη συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο το 2018.

Τι λένε οι συγραφείς

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Siddarth Joshi, διδακτορικό στο University College Cork της Ιρλανδίας, δεν συνιστούν απαραιτήτως ότι κάθε ταράτσα στη Γη πρέπει να καλύπτεται με πάνελ.

Αφενός, τα φυσικά και υλικοτεχνικά εμπόδια σε μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν πιθανώς ανυπέρβλητα, και από την άλλη, οι συγγραφείς δείχνουν ότι, από περιοχή σε περιοχή, το κόστος της ηλιακής ενέργειας ποικίλλει σημαντικά.

Εξίσου καθοριστικά, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τη McKinsey, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας που παρατηρείται σήμερα.

Αλλά αυτό που κάνει η έκθεση είναι να δείξει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα η ηλιακή στέγη για να βοηθήσει τα έθνη γρήγορα - και σχετικά φθηνά - να αποκεντρωθούν και να αποκεντρωθούν τα ηλεκτρικά τους δίκτυα, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Siddarth Joshi.

Δυο χαρακτηριστικά

«Η ηλιακή στέγη έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από άλλες μορφές παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας: τη γρήγορη ανάπτυξη και την αποκεντρωμένη απορρόφηση από τους πολίτες. Αυτά τα χαρακτηριστικά του προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμης παραγωγής », μου είπε ο Joshi.

Ως εκ τούτου, το φωτοβολταικό στέγης «φέρνει σημαντικά πλεονεκτήματα από την άποψη της ευρείας συμμετοχής της κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της χρήσης οικιστικών και δημόσιων κτιρίων ως χώρων όπου θα αναπτυχθεί η τεχνολογία».

Το κόστος

Ο Joshi και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι το κόστος της ηλιακής στέγης κυμαίνεται από 40 έως 280 δολάρια/MWh, ανάλογα με την περιοχή.

Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν ότι το χαμηλότερο κόστος για την ηλιακή στέγη μπορεί να επιτευχθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Κίνα και την Ινδία - τα δύο πιο πυκνοκατοικημένα έθνη του κόσμου, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στην ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ενώ παρέχουν όλο και περισσότερη ενέργεια στους ανθρώπους τους.

Στην τιμή των 66 δολαρίων ανά MWh στην Ινδία και 68 δολαρίων ανά MWh στην Κίνα, η ηλιακή στέγη σε αυτές τις χώρες είναι ανταγωνιστική ως προς το κόστος.

Η ηλιακή στέγη έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει την τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση-όπου αντικαθιστά τη συμβατική παραγωγή ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα-και μειώνει τα φορτία του δικτύου μεταφοράς αποκεντρώνοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αντίθεση με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγωγής ενέργειας, μπορεί να τα κάνει όλα αυτά χωρίς να επηρεάσει τη γη και τα οικοσυστήματα, καθώς είναι εγκατεστημένη αποκλειστικά σε υπάρχοντα κτίρια.

Παρ 'όλα αυτά, για να επιτευχθεί το πλήρες δυναμικό της ηλιακής στέγης, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις.

Είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η ηλιακή ενέργεια εξ ορισμού μπορεί να παράγει ενέργεια μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ανάπτυξη αποθήκευσης με τη μορφή μπαταριών και έξυπνων δικτύων που μπορούν να συντονίσουν την προσφορά και τη ζήτηση θα είναι ζωτικής σημασίας.

Ο ηλιακός του τελευταίου ορόφου, καταλήγει ο Τζόσι, δεν είναι "επομένως μια λύση για όλους, αλλά μια μεγάλη εναλλακτική πηγή χαμηλής παραγωγής άνθρακα για να εκτοπίσει τις πηγές ενέργειας που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα από τα συστήματά τους".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας