της Νεφέλης Ζορμπά,
Την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της έκδοσης αδειών για νέα έργα για τα οποία τώρα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, ο μέσος χρόνος ανέρχεται σε περίπου πέντε και επτά χρόνια αντίστοιχα.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ο στόχος είναι η έκδοση αδειών να ολοκληρώνεται εντός δύο ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τελικό προορισμό τη Βουλή.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται όλη η διαδικασία ψηφιακά.
Όλα ηλεκτρονικά
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα χρησιμοποιούν το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή του αιτήματός τους και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Μέσω του συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της αίτησής τους, αλλά και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τις αποφάσεις των αδειοδοτικών αρχών.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ θα προβλέπει, επίσης, τον περιορισμό των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζουν οι επενδυτές για τα στάδια της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, τη σύμβαση σύνδεσης και την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.
Περιβαλλοντική αδειοδότηση
Για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλλουν το σύνολο των δικαιολογητικών μαζί με τυποποιημένο έντυπο και εγγυητική επιστολή, μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.
Στη συνέχεια, ο αρμόδιος διαχειριστής έχει περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να χορηγήσει οριστική προσφορά σύνδεσης.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα όρια ισχύος αναφορικά με την υποβολή των αιτήσεων.
Εκτός απροόπτου, αιτήματα για την αδειοδότηση έργων έως 8MW θα αξιολογούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τα υπόλοιπα από τον ΑΔΜΗΕ.
Η εγγυητική επιστολή
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ύψος της εγγυητικής επιστολής που θα συνοδεύει τις αιτήσεις οριστικής προσφοράς σύνδεσης θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ισχύ του έργου υπό αδειοδότηση.
Με παρόμοιο τρόπο θα διενεργείται η διαδικασία για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας.
Οι άδειες εγκατάστασης θα εκδίδονται 20 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, η οποία θα γίνεται με τυποποιημένο έντυπο που θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε ό,τι αφορά τις άδειες λειτουργίας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα χορηγούνται εντός 30 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, η οποία θα ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τις αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης.