Μενού Ροή
Φωτό: Jason Blackeye-Unsplash
Η απόφαση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις ΑΠΕ σε 47 νησιά

Ένα ιδιαίτερο σημαντικό βήμα για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία εγκρίθηκαν κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε 47 μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Η έγκριση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη σημαντικών επενδύσεων σε υβριδικά έργα ΑΠΕ στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στα οποία η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται με ρυπογόνες μονάδες πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρηματοδοτηθούν έργα ΑΠΕ 264 MW έως το τέλος του 2026.

Σε 47 νησιά

Πρόκειται για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς με μπαταρίες, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των 47 νησιών από πράσινη ενέργεια.

Το ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι έντονο, καθώς όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι, αλλά και επενδυτές από το εξωτερικό, έχουν υποβάλει αιτήσεις για την απόκτηση αδειών παραγωγής στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στη λίστα των 47 νησιών περιλαμβάνεται και η Κρήτη, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο, καθώς στο νησί υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού.

Μέσω ταρίφας

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η κρατική ενίσχυση των 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσω της ταρίφας που θα εξασφαλίζει το κάθε έργο, έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό με χρονικό ορίζοντα 25 ετών.

Κατά τις ίδιες πηγές, σε κάθε νησί αναμένεται να αναπτυχθεί ένα έργο ΑΠΕ, ενώ οι προδιαγραφές θα καθοριστούν από τη ΡΑΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Η ανάπτυξη των έργων θα βασιστεί σε μελέτη που εκπόνησε πριν από μερικά χρόνια το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί.

Το σχέδιο για την ανάπτυξη υβριδικών έργων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα επανεξεταστεί το 2026. Έως τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και θα έχει ξεκινήσει και το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό σύστημα.

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι η πλειονότητα των νησιών θα έχει διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα έως το 2029, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στον εθνικό κλιματικό νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Νοεμβρίου, έχει τεθεί στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά κατά 80% το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας