Μενού Ροή
Έως το τέλος του μήνα απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ και αποθήκευση - Τι θα γίνει με το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα ΑΠΕ και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη αποθηκών ενέργειας.

Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία έχει καθυστερήσει, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε τους βασικούς άξονές της σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο.

Χωρίς υπεράκτια

Στο ίδιο σχέδιο νόμου είχε περιληφθεί και το νέο πλαίσιο για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.

Πλέον, οι διατάξεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σταθερής και πλωτής έδρασης, θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και ψήφιση μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όπως εκτιμούν αξιόπιστες πηγές.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αναμόρφωση της αδειοδοτικής διαδικασίας, αναμένεται να μειωθεί δραστικά η έκδοση αδειών για νέα έργα ΑΠΕ, τα οποία θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης.

Σε 14 μήνες

Ο στόχος είναι να περιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος από τα περίπου πέντε χρόνια που είναι τώρα σε 14 μήνες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Σήμερα λειτουργούν έργα ΑΠΕ με ισχύ που ανέρχεται σε περίπου 8,5 GW με τον στόχο για το 2030 να έχει οριστεί σε 20 GW τα οποία θα καλύπτουν σχεδόν το 70% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτιμάται ότι για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο που διέπει τις αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επίσης θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την εγκατάσταση αποθηκών ισχύος τουλάχιστον 1,5 GW  έως το 2030.

Περίπου 700 MW αναμένεται να καλυφθούν από το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που έχει δρομολογήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα υπόλοιπα 800 MW από μπαταρίες.

Οι ανάγκες

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι έως το 2030 θα χρειαστούν αποθήκες ισχύος τουλάχιστον 3 GW για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε πράσινη ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη αύξηση που θα σημειωθεί στην ηλεκτροκίνηση.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης είναι εξαιρετικά έντονο, δεδομένου ότι στη ΡΑΕ έχουν χορηγηθεί άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 10 GW, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση αδειών για επιπλέον έργα ισχύος 5 GW.

Τα είδη

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει την αδειοδότηση τριών ειδών αποθηκών:

  • Έργα αμιγούς αποθήκευσης.
  • Έργα που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση, τα οποία είτε θα μπορούν να εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο είτε θα είναι διπλής λειτουργικότητας, δηλαδή θα μπορούν να εγχέουν και να απορροφούν ενέργεια.
  • Το σχέδιο νόμου προβλέπει και την αδειοδότηση ενσωματωμένων μονάδων αποθήκευσης καταναλωτών. Τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο, με την αδειοδότηση να είναι αναγκαία για την πρώτη περίπτωση.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας