Μενού Ροή
Όγδοη παγκοσμίως η Ελλάδα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταικά το 2021

Το συνολικό μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, σύμφωνα με την Ember.

Στην Παγκόσμια Επιθεώρηση Ηλεκτρισμού, η δεξαμενή σκέψης για την ενέργεια και το κλίμα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του βαλκανικού chart με ένα εκπληκτικό 28,7% και σύμφωνα με την έκθεση, είναι όγδοη στον κόσμο.

Η Κροατία έχει μερίδιο 14,5%, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (14%), την Κύπρο (13,9%) και την Τουρκία (13,3%).

Η βαθμολογία του Μαυροβουνίου είναι 8,7%, έναντι 6,2% της Βουλγαρίας. Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής είναι όλες κάτω από το 3%.

Η Ελλάδα είναι επίσης όγδοη όσον αφορά την αιολική, με ποσοστό 20%.

Στη λίστα των 20 κορυφαίων, η οποία δεν περιλαμβάνει χώρες με λιγότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους, η Κροατία είναι 13η με 14% και η Ρουμανία κατέλαβε τη 19η θέση – 11%.

Η Τουρκία, η οποία ανήκει στην Ομάδα των Είκοσι από τις μεγαλύτερες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, υπερδιπλασίασε το μερίδιό της στον αέρα από το 2015, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, στο 9,4% από 4,5%.

12η στα φωτοβολταικά

Στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, η Ελλάδα ήρθε στη 12η στον κόσμο, εξαιρουμένων επίσης των μικρών χωρών, με μερίδιο 9% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν κάνει παύση, με παρόμοια επίπεδα ηλιακής παραγωγής το 2021 όπως και το 2015 – ιδίως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, είπε ο Ember.

Η Τουρκία εκτινάχθηκε στο 3,9% σε έξι χρόνια από μόλις 0,1%.

Στον τομέα της βιοενέργειας, η Κροατία είναι η μόνη εκπρόσωπος από τα Βαλκάνια μεταξύ των κορυφαίων 20. Το μερίδιο 7% της έφερε την 16η θέση. Η Τουρκία τετραπλασίασε το επίπεδό της από το 2015, στο 1,9%.

Πυρηνικά

Η Βουλγαρία είναι έβδομη στον κόσμο στο μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν υπάρχουν χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη λίστα επικεφαλίδων στο τμήμα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία, η οποία έχει πληθυσμό λίγο λιγότερο από τρία εκατομμύρια, παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η περιοχή επλήγη από σοβαρή ξηρασία το 2021. Το μερίδιο της Τουρκίας στην υδροηλεκτρική ενέργεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στο 16,9%, σε σύγκριση με το 25,7% που καταγράφηκε το 2015.

Στην πυρηνική ενέργεια, η Βουλγαρία έχει την υψηλότερη κατάταξη στα Βαλκάνια, στην έβδομη θέση σε παγκόσμια κλίμακα με 35%, ενώ η Ρουμανία είναι 14η με 19%.

Η Τουρκία είχε μερίδιο άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 31% πέρυσι, έναντι 28,4% το 2015. Όμως η Σερβία είναι έβδομη στον κόσμο, εξαιρουμένων επίσης των χωρών με λιγότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους, με 64%. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι 11η με 56% και η Βουλγαρία είναι 19η με 38%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας