Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σταθμός αντλησιοταμίευσης που θα κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, ο οποίος θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW.
Την Τετάρτη δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στον σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να κοστίσει περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί η ψήφιση τροπολογίας τον Απρίλιο, με την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο για τη χορήγηση λειτουργικής και επενδυτικής ενίσχυσης των έργων αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Με την ίδια τροπολογία καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση έργων αντλησιοταμίευσης, για τα οποία ισχύει η ίδια διαδικασία όπως για υδροηλεκτρικές μονάδες άνω των 15 MW.
Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σκρέκα, ο σταθμός της Αμφιλοχίας θα λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση για 25 έτη, η οποία θα ξεκινήσει από την ημερομηνία που θα τεθεί το έργο σε εμπορική λειτουργία.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2025, δεδομένου ότι ο σταθμός της Αμφιλοχίας θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καταληκτική ημερομηνία μπορεί να μεταβληθεί μόνο με κυβερνητική απόφαση.
Στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, στο οποίο περιγράφονται οι βασικές αρχές της λειτουργικής ενίσχυσης που θα λάβει το έργο, αναφέρεται ότι ο κάτοχος του σταθμού αποθήκευσης της Αμφιλοχίας δεν δύναται να συνάπτει διμερή ή προθεσμιακά συμβόλαια για την αγορά ή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της οικονομίας.
Τα οφέλη
Ο σταθμός αντλησιοταμίευσης θα έχει σημαντικά οφέλη και για την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 1.200 νέες θέσεις εργασίας και πάνω από 100 στη φάση λειτουργίας.
Συνολικά, το ΥΠΕΝ έχει δεσμεύσει 450 εκατ. ευρώ από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα συμβάλλουν καθοριστικά στην πράσινη μετάβαση.
Εκτός από το έργο της Αμφιλοχίας, 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επενδυτική ενίσχυση μπαταριών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 700 MW. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απόφαση της Ε.Ε. να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση του εθνικού στρατηγικού στόχου για τις αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο 27ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη στο Ρότερνταμ ο Κώστας Σκρέκας, η Ελλάδα πλέον στοχεύει στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος τουλάχιστον 4 GW έως το 2030.
Όπως μάλιστα αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η χώρα μας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει επενδυτικούς πόρους από το REPowerEU προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέα έργα αποθήκευσης που είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος.