«Με τον ρυθμό που προχωρά σήμερα η δημόσια διοίκηση, ο στόχος να έχουμε έως το 2030 τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι πάρα πολύ δύσκολος (να επιτευχθεί)», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), κ. Παναγιώτης Λαδακάκος μιλώντας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η συζήτηση επί του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην Επιτροπή και εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Π. Λαδακάκος έθεσε τρία σημαντικά θέματα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα:
-Ηλεκτρικός χώρος. «Είναι σημαντικό να δεσμευτεί από τώρα ηλεκτρικός χώρος για να μπορούν να υλοποιηθούν τα αιολικά πάρκα. Εάν ο ηλεκτρικός χώρος δεσμευτεί, όπως λέει το σχέδιο νόμου, μετά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, ο φόβος τον οποίον έχουμε είναι ότι δεν θα υπάρχει πια διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος και όλη η προσπάθεια θα είναι στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά.
-Χρόνοι αδειοδότησης. «Επειδή άκουσα και σήμερα αρκετούς να λένε ότι υπεραπλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης, η αλήθεια είναι ότι για ένα συμβατικό αιολικό πάρκο στην ξηρά, ο χρόνος αδειοδότησης ξεπερνάει τα 8 χρόνια, μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 χρόνια - για τα θαλάσσια πιθανόν ακόμα μεγαλύτεροι χρόνοι. Άρα, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει. Το σχέδιο νόμου έχει θετικές προβλέψεις. Ελπίζω να δουλέψουν και στην πράξη», τόνισε.
-Χωροταξία. «Όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν χωροταξικά πλαίσια για τα θαλάσσια αιολικά, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εκπόνησή τους. Μάλιστα στο άρθρο 72 του σχεδίου νόμου, υπάρχει ρύθμιση που μπορεί να παρερμηνευθεί καθώς προβλέπει ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών οφείλει να αναμένει την ολοκλήρωση και τη θέσπιση όλων των αναφερόμενων κειμένων σ’ αυτό. Επειδή, όμως, αυτό θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην πράξη θα υπονομεύσει την υλοποίηση τουλάχιστον μέσα στα επόμενα οκτώ με δέκα χρόνια θαλάσσιων αιολικών πάρκων, θεωρούμε ότι επαναδιατυπωθεί το συγκεκριμένο εδάφιο», υποστήριξε και κατέθεσε πρόταση για επαναδιατύπωση του εδαφίου γ’ της παρ. 1 του άρθρου 72 ως εξής:
«Βασικές χωροταξικές επιλογές για το θαλάσσιο χώρο και τις ΑΠΕ, όπως αυτές προκύπτουν ενδεικτικά από την Εθνική Χωρική Στρατηγική για το θαλάσσιο χώρο και τα Θαλάσσια Χωρικά Πλαίσια, την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον χερσαίο χώρο, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, καθώς και τις διεθνείς πρακτικές και τα πορίσματα της έκθεσης αξιολόγησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ».