Την παρέμβαση της κυβέρνησης σε τρία μέτωπα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και την συνδιοργανώνουν το πανθεσσαλικό κανάλι TRT και η εφημερίδα Ελευθερία.
Ο κ. Σκρέκας εκτίμησε πως φέτος το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο κατά 10 φορές σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρόσθεσε πως “το πρόβλημα σήμερα είναι η ενεργειακή εξάρτηση που έχει η Ευρώπη από τη Ρωσία, καθώς το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο η Ευρώπη το καλύπτει από τη Ρωσία. Έχουμε έναν συμβατικό πόλεμο που μαίνεται με χιλιάδες νεκρούς, αλλά και έναν ενεργειακό πόλεμο καθώς ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλευόμενος αυτήν την εξάρτηση, προσπαθεί να “στραγγαλίσει” τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μειώσουν την στήριξή του προς την Ουκρανία”.
Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως “έχουμε τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο ιστορικά” και επεσήμανε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες: στη λήψη άμεσων μέτρων στήριξή για καταναλωτές και επιχειρήσεις, στην εκπόνηση σχεδίου για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της και στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης».
Η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί τη μόνη λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσει.
ΑΠΕ
Το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις ΑΠΕ, καθώς θα συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο νέα έργα ισχύος άνω των 1.740 MW. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε νωρίτερα από το 2030 τον στρατηγικό μας στόχο να καλύπτουμε πάνω από το 70% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030, θα κινητοποιήσουμε συνολικά για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας περισσότερα από 44 δισ. ευρώ”.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, η Ελλάδα είναι έβδομη στον κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς μαζί με τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν το 46% της ενέργειας που καταναλώνεται.
«Από το 2015 ως το 2018 είχαν εγκατασταθεί μόλις 300 MW. Το 2019 εγκαταστήσαμε 910 MW, το 2020 970 MW, το 2021 1020 MW, ενώ φέτος θα φτάσουμε τα 1,7 – 2 GW», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας πως ο στόχος για το 2025 είναι οι ΑΠΕ να αποτελούν το 60% του ενεργειακού μείγματος και το 2030, να υλοποιηθεί ο στόχος για το 70%.
Επιπλέον, όπως τόνισε «μπορούμε να φτάσουμε στο 100% και ο στόχος είναι να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό πολλαπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Διπλασιάζεται με τη Βουλγαρία έως κα τα 2 GW, με τη Β. Μακεδονία, την Ιταλία, ενώ τριπλασιάζεται με την Αλβανία, ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, θα καταστήσει τη χώρα βασική πύλη πράσινης ενέργειας».
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ο υπουργός μιλώντας για την εξοικονόμηση ενέργειας τόνισε ότι οι πόροι για στήριξη απέναντι στις υψηλές τιμές είναι περιορισμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται εξοικονόμηση ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η μείωση της κατανάλωσης δεν συνδέεται μόνο με την κρίση, αλλά αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.
Θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα από το Υπουργείο, προς ενημέρωση των καταναλωτών, με απλές οδηγίες εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα ότι, με μείωση του θερμοστάτη κατά 1 βαθμό κελσίου, μπορεί να επιτυγχάνεται έως και 8,3% μείωση κόστους ανακοίνωσε.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο Υπουργός επεσήμανε ότι φέτος διευρύνθηκαν σε 80.000 οι δικαιούχοι για αναβάθμιση κατοικίας, οι οποίοι θα δουν ως και 70% μείωση κόστους ενέργειας.Για το «Εξοικονομώ» για μικρές επιχειρήσεις, εξήγγειλε 360 εκατ. ευρώ για περίπου 3.500 επιχειρήσεις, 90 εκατ, για αλλαγή συσκευών σε 6.500 επιχειρήσεις και 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά στέγης και μπαταρίες.
Τέλος όπως είπε έχει ανοίξει η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, για το τρέχον πρόγραμμα επιδότησης για net metering, ως και 10 KW.