Μενού Ροή
Πρόταση για χωροθέτηση πέντε θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη

Η πρόταση για τη χωροθέτηση πέντε θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με τρία από αυτά να αφορούν στην Π.Ε. Χανίων, παρουσιάστηκε σε ημερίδα για το πρόγραμμα interreg με θέμα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που πραγματοποιείται στον Δήμο Χανίων.

Στην ημερίδα, παρών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Την παρουσίαση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων έκανε ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος, ειδικός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων – Τομέας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε ότι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι προτάσεις χωροθέτησης αφορούν στον Κόλπο της Κισσάμου, στην Ανατολική πλευρά της χερσονήσου Ροδωπού -βόρεια του Ακρωτηρίου- και στη νησίδα της Γαυδοπούλας.

Η συνολική δυναμική για την Περιφέρεια Κρήτης αφορά σε 5 αιολικά πάρκα,  που δύνανται να χωροθετηθούν σε δέκα προτεινόμενες θέσεις.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση του κ. Τσούτσου

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΧΑΝΙΑ210223Λήψη

Το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Δρ. Ντούνας Κωνσταντίνος, Διευθυντής Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ-ΙΘΑΒΒΥΚ παρουσίασε τη “χαρτογράφηση” των καταδυτικών πάρκων στη χώρα μας.

Πρόκειται για τον επιστημονικό υπεύθυνο πολλών ευρωπαϊκών και εθνικών σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης και συγγραφέα περισσότερων από 60 διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: την υλοποίηση δικτύου υποβρύχιων καταδυτικών πάρκων με τεχνητούς υφάλους κατά μήκος των ακτών της Κρήτης, θαλάσσια βιοποικιλότητα και ταξινομία των καρκινοειδών και των σπόγγων. Ασχολείται με την διαχείριση της παράκτιας ζώνης, στην δημιουργία νέων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και στην αποτελεσματικότητα των αλιευτικών εργαλείων.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε τα στάδια δημιουργίας καταδυτικού πάρκου -του πρώτου στην χώρα μας- που η υλοποίησή του ξεκινά στον Δήμο Αποκόρωνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση  10 τεχνητών υφάλων προσομοίωσης στο φυσικό περιβάλλον που κατασκεύασε το ΕΛΚΕΘΕ και θα γίνουν τόποι αναπαραγωγής για δεκάδες άλλα είδη που εξαφανίζονται από την υπεραλίευση, εμπλουτίζοντας και την βιοποικιλότητα στην περιοχή.

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας