Μενού Ροή
Φωτοβολταϊκά στέγης: Άνοιξε ο δρόμος με νέα ρύθμιση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του προγράμματος για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 63, «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού δύναται να προκηρύσσονται προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης από αυτοκαταναλωτές, με χρηματοδότηση, ιδίως από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης».

Επίσης, με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζονται η χρονική διάρκεια και οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα ποσοστά επιδότησης, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ανά παροχή κατανάλωσης, το είδος των αυτοκαταναλωτών, οι οποίοι δύναται να εγχέουν ή όχι ενέργεια στο δίκτυο, το επίπεδο τάσης στο οποίο συνδέονται οι σταθμοί, οι διαδικασίες για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο ή το Σύστημα, οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα, οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων, ο τρόπος κατάταξης και αξιολόγησης των δικαιούχων, οι προθεσμίες υλοποίησης των έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι προϋποθέσεις απένταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ως άνω προγραμμάτων.

Με την έναρξη του προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης 300.000 φωτοβολταϊκών στέγης από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες να αναμένεται εντός του Μαρτίου, το ΥΠΕΝ προχώρησε, επίσης, στην απλούστευση των διαδικασιών για τους υποψήφιους επενδυτές, αφαιρώντας αρκετά σημεία της διαδικασίας και κρατώντας μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Έτσι, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και φωτοβολταϊκών στέγης έως 10 kW για ενεργειακό συμψηφισμό που μπορεί να συνδυάζουν και συστήματα αποθήκευσης μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο έχοντας να αντιμετωπίσουν, πλέον, λιγότερη γραφειοκρατία και πιο γρήγορες διαδικασίες ενώ το Τέλος Σύνδεσης, που καλύπτει τα διαχειριστικά έξοδα αξιολόγησης και το κόστος σύνδεσης ανέρχεται στα 370 €.

Επιπλέον, εξακολουθεί να ισχύει ότι ο ηλεκτρικός χώρος δεσμεύεται υπέρ του παραγωγού από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της σύμβασης για 12 μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, αν δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς υψηλή ή μέσης τάσης και για 24 μήνες αν χρειάζονται εργασίες κατασκευής νέου Υποσταθμού ή η επέκτασης παλιού σταθμού υψηλής ή μέσης τάσης.

Στόχος του προγράμματος, είναι οι δικαιούχοι να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με εκείνη που παράγουν. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μεγάλη έμφαση στην τοποθέτηση μπαταριών για την αποθήκευση της ενέργειας σε συνδυασμό με το φωτοβολταϊκό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό η επιδότηση που θα παρέχεται θα καλύπτει σχεδόν το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ μικρότερες θα είναι οι επιδοτήσεις για συστήματα μόνο για την παραγωγή της ενέργειας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται νέο πλαίσιο για τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και λειτουργίας τους καθώς και τους στόχους τους. Επιπλέον, καθορίζεται το ανώτατο όριο των σταθμών που μπορούν να λάβουν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τους Διαχειριστές για εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ορίζεται σε 2 GW, ενώ το ΥΠΕΝ στοχεύει στο να ωθήσει τους καταναλωτές στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικά για νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ορίζει το νέο όριο ανώτατης ισχύος ανά σταθμού στα 100 kW ανα παροχή κατανάλωσης. Πρόκειται για μία σημαντική μείωση που έγινε ήδη αντιληπτή από την αγορά που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση με σκεπτικισμό. Και αυτό γιατί πρόκειται για σημαντικό περιορισμό από το όριο των 3 MW που ίσχυε έως σήμερα. Να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη κατηγορία το όριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 βρισκόταν στο 1 MW και μετά από αιτήματα από την αγορά αυξήθηκε με υπουργική απόφαση στα 3MW για να μειωθεί δραματικά σήμερα στα 100 kW. Το ίδιο όριο ισχύει και για αυτοκαταναλωτές αγρότες ενώ για τα νοικοκυριά τίθεται στα 10 kW.

Για την εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να συνδέονται στο Δίκτυο είτε Υψηλής Τάσης, είτε Μέσης Τάσης, είτε Χαμηλής Τάσης ενώ για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, καθώς και Ενεργειακές Κοινότητες η παροχή των σταθμών παραγωγής και οι αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό μπορούν να εκπροσωπούνται από διαφορετικούς προμηθευτές, ενώ το πλεόνασμα ενέργειας μετά τον συμψηφισμό διοχετεύεται στο Δίκτυο ή το Σύστημα, χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση.

Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ΑΠΕ που ενεργούν από κοινού (Συλλογική αυτοκατανάλωση). Με το νέο σχέδιο νόμου ορίζεται πως τουλάχιστον 2 αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους και υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας