Τη δυνατότητα σε έργα σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν καταρτίσει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά ενέργειας και να αμείβονται για την ενέργεια που παράγουν με βάση τη χονδρική τιμή του ρεύματος και όχι με εγγυημένη τιμή δίνει το άρθρο 112 του ερανιστικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που είναι σε διαδικασία επεξεργασίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Όπως προβλέπεται τα εν λόγω έργα εφόσον δεν έχουν λάβει επενδυτική ενίσχυση και δεν έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας τους αποδεσμεύονται από το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης και εντάσσονται με ανοικτούς όρους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιμές που διαμορφώνονται, ακόμη και μετά το πλαφόν, που έχει επιβάλλει το ΥΠΕΝ, σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των ρυθμιζόμενων. Βέβαια μπορούν να προχωρούν και σε διμερείς συμβάσεις.
Η διάταξη
Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με το άρθρο 112 τροποποιεί παλαιότερη διάταξη του ν.4414/2016 προσθέτοντας τρίτο εδάφιο στην παράγραφο 3 του άρθρου 12Α , το οποίο αναφέρει τα εξής:
«3. Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν ήδη καταρτίσει συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης του ν. 4414/2016 ή συμβάσεις πώλησης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129) και οι οποίοι δεν έχουν λάβει επενδυτική ενίσχυση, δύνανται να συμμετέχουν στην αγορά ή να πραγματοποιούν συναλλαγές ως Συμμετέχοντες στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 ως ισχύει, χωρίς να λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο αυτόν, καθώς και τους οικείους Κανονισμούς, εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού.
Στην περίπτωση που συμμετέχουν στην αγορά ή πραγματοποιούν συναλλαγές ως Συμμετέχοντες χωρίς να λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, επέρχεται αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων του προηγούμενου εδαφίου της παραγράφου αυτής.»
Η έναρξη λειτουργίας
Εξάλλου, για την έναρξη λειτουργίας σταθμών εκτός καθεστώτος στήριξης, προστίθεται επίσης η παράγραφος 3Α στο άρθρο 12Α του ν. 4414/2016, η οποία αναφέρει τα εξής:
«3Α. Κατά παρέκκλιση της παρ. 3, οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν καταρτίσει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης του παρόντος, έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην αγορά ή να πραγματοποιούν συναλλαγές ως συμμετέχοντες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του ν. 4425/2016, χωρίς να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση, σύμφωνα με τον ως άνω νόμο, καθώς και τους οικείους Κανονισμούς, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του σταθμού. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται προσωρινά η εφαρμογή της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης και της άδειας λειτουργίας του σταθμού παρατείνεται για ίσο χρονικό διάστημα».