Μενού Ροή
STASSIS
Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Με 5,8 δισ. επενδύσεων αλλάζει η Δ. Μακεδονία - Η Πτολεμαίδα 5, το ομόλογο για τους κατοίκους, η αντλησιοταμίευση και τα data centers

Αποστολή Πτολεμαϊδα, 

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε ο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης σε ειδική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς, στην Πτολεμαΐδα.

“Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι του τόπου,  δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για τη Δυτική Μακεδονία και τους κατοίκους της. Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος ενεργειακός κόμβος για τη χώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη. Το στρατηγικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία είναι να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία!”

Ο κ. Στάσσης προανήγγειλε επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 5,8 δισεκ. ευρώ.

“Η Δυτική Μακεδονία περνάει από τον λιγνίτη στην πράσινη ψηφιακή εποχή. Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή  5,8 δισ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ.

Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center”’.

Με βάση τον κ. Στάσση , το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

"Αλλάζουμε τις προοπτικές της περιοχής. Κατασκευάζουμε ξανά μαζί με τους επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας. Νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι, που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στους τεχνολογικούς κλάδους θα έρθουν να ζήσουν εδώ. Η νέα γενιά της περιοχής δε θα χρειάζεται μα φεύγει για να βρει δουλειά. Αλλάζουμε την εικόνα της περιοχής. Τη θέση του μαύρου του λιγνίτη παίρνει το πράσινο των αποκαταστάσεων και το μπλε των λιμνών. Αλλάζουμε τον αέρα της περιοχής. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν θα μηδενιστούν” ανέφερε ο κ. Στάσσης.

 “Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Από το 2010, οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται. Για τη λιγνιτική παραγωγή και την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία ένας κύκλος πλέον των 70 ετών κλείνει. Σήμερα συναντιόμαστε στον ΑΗΣ Καρδιάς που από το 1975 έως το 2021 παρήγαγε ρεύμα για όλη την Ελλάδα. Διαλέξαμε να βρεθούμε εδώ γιατί δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να σας δείξουμε ότι το τέλος του λιγνίτη είναι μία νέα αρχή για την περιοχή.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσουμε ότι για τη ΔΕΗ και την περιοχή ένας καινούργιος κύκλος ανοίγει. Το ενεργειακό σύστημα πλέον, περνά μέσα από την παραγωγή ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον” τόνισε ο κ. Στάσσης.

Πτολεμαϊδα 5

Με βάση συγκεκριμένα τα όσα είπε ο κ. Στάσσης «η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου.

Η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026. Αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW.

Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 1.000 ΜW.»

«Η μονάδα έπρεπε να σταματήσει να καίει λιγνίτη αφενός γιατί λόγω των τιμών δικαιωμάτων ρύπων βρίσκεται εκτός αγοράς και αφετέρου γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα, όπως απαιτεί το σύγχρονο Ευρωπαϊκό σύστημα στο οποίο κυριαρχούν οι ΑΠΕ.

Η Πτολεμαΐδα 5  λειτουργεί σήμερα σε λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα.  Όμως, χρειαζόμαστε - και θα χρειαζόμαστε για αρκετά χρόνια ακόμα- μονάδες συμβατικής παραγωγής γιατί οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές.
Το φυσικό αέριο επελέγη ως η καλύτερη λύση που μαζί με την αποθήκευση, συμπληρώνει τις ΑΠΕ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Οι πυκνωτές


«Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το έργο των σύγχρονων πυκνωτών.  Πρόκειται για το έργο μετατροπής των παλαιών γεννητριών των Μονάδων 3 και 4  του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές για την εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης.

Τι είναι αυτοί οι σύγχρονοι πυκνωτές» είπε  ρητορικά ο κ. Στάσσης και προσέθεσε:

«Με απλά λόγια -ζητώ συγγνώμη από τους μηχανικούς ανάμεσά μας-  είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο, ένα ας πούμε βαρίδι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες ρύθμισης τάσης και συχνότητας του συστήματος.

Η μετατροπή αυτή υποστηρίζει την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους ενέργειας του συστήματος. 

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Είναι η βέλτιστη τεχνο-οικονομικά λύση για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης. Έχουμε ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης αναδόχου για την κατασκευή. 

Όπως είπα, θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί και να επαναχρησιμοποιηθεί από τα υφιστάμενα πάγια της περιοχής. «
 

Τα κτίρια

«Πέρα από όσες υποδομές χρησιμοποιήσουμε ή τους αλλάξουμε χρήση,υπάρχει ένας αριθμός κτιρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, μέσων παραγωγής κλπ. που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη των οποίων η ζωή τελείωσε και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιο άλλο σκοπό.  Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σταθμός που είμαστε τώρα.

Οι τεράστιοι εκσκαφείς που χρησιμοποιούνταν στην εξόρυξη λιγνίτη, οι πύργοι ψύξης και τα φουγάρα των μονάδων. Το project των αποσύρσεων όλων αυτών των υλικών είναι απαιτητικό, κοστοβόρο και χρονοβόρο.

Συνολικά, θα επενδυθούν 130 εκατ. ευρώ για τις αποσύρσεις και θα ολοκληρωθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια καθώς κλείνουν και οι τελευταίες μονάδες.

Τα χρήματα αυτά στηρίζουν την τοπική οικονομία σε αυτή την περίοδο μετάβασης και δημιουργούν θέσεις εργασίας.»
 

Κυκλική οικονομία

«Θέλω να τονίσω κάτι σε σχέση με τις αποσύρσεις: Πραγματοποιούνται με τον πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο» τόνισε ο Γιώργος Στάσσης και συμπλήρωσε:

«Ο,τι μπορεί να ανακυκλωθεί, ανακυκλώνεται. Ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, επαναχρησιμοποιείται. Ό,τι μπορεί να πουληθεί, πωλείται. Να πω μόνο ένα νούμερο,  σχεδόν το 95% των υλικών θα ανακυκλωθεί, δημιουργώντας μία καινούρια αξία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. 

Να δώσω ένα παράδειγμα: Τα 400 χιλιόμετρα ταινιοδρόμων που μετέφεραν τον λιγνίτη στα εργοστάσια ή τα υλικά στα σημεία απόθεσης.
 

Μονάδα πυρόλυσης

Στα παλιά ορυχεία του Αμυνταίου στήνουμε μονάδα πυρόλυσης των ταινιοδρόμων ώστε αντί απλά να πεταχτούν σε κάποια χωματερή, να πάρουμε, μέσω της διαδικασίας πυρόλυσης, χρήσιμα χημικά, αέρια και έλαια ώστε αυτά να δοθούν  στις βιομηχανίες που τα χρειάζονται.

Δημιουργούμε μία καινούρια αξία. Μία καινούρια ζωή για αυτά τα υλικά.  Όπως είπα, όλα γίνονται με βάση τον πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά τρόπο. Το υλοποιούμε όχι απλώς επειδή είναι τυπική υποχρέωσή μας αλλά γιατί θεωρούμε ευθύνη μας να παραδώσουμε τον χώρο όπως αρχικά τον παραλάβαμε.»
 

Αποκαταστάσεις

«Εκτός από τα μηχανήματα και τα κτίρια, το μεγαλύτερο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης αφορά στις αποκαταστάσεις εδαφών.

Θα αφήσουμε τον τόπο ομορφότερο από ό,τι τον βρήκαμε πριν ξεκινήσουν οι εξορύξεις λιγνίτη» ανέφερε ο Γιώργος Στάσσης και συμπλήρωσε:

«Η ΔΕΗ είχε σχεδόν 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, στη λεκάνη που υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη, από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα.  Από αυτά, τα περίπου 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο, στη Μετάβαση.

Και αυτά που θα παραδίδουμε θα είναι έτοιμα για τη νέα χρήση που το Δημόσιο έχει προβλέψει. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και συμμετέχουμε ενεργά στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με το σχέδιο της Μετάβασης. 

Εμείς από την πλευρά μας επενδύουμε 270 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να  παραδώσουμε τους χώρους έτοιμους για νέα εκμετάλλευση από το Δημόσιο και θα δουλέψουν 500 άτομα στις αποκαταστάσεις.

Αποκαταστάσεις εδαφών δε γίνονται τώρα για πρώτη φορά. Οι αποκαταστάσεις ξεκίνησαν σχεδόν μαζί με την έναρξη εξόρυξης λιγνίτη. Τα δάση από ακακίες και φλαμουριές που θα δείτε στα ανατολικά των ορυχείων είναι δέντρα που φυτεύτηκαν πριν πολλά χρόνια σε αποκατεστημένα εδάφη.

Πήραμε τον λιγνίτη που υπήρχε από κάτω, βάλαμε ξανά το χώμα στη θέση του και φυτέψαμε τα καταλληλότερα δέντρα για αποκαταστάσεις.

Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικό ότι στα αποκατεστημένα εδάφη υπάρχει μέχρι και οπωρώνας και αμπέλι. Ξέρετε, οι άνθρωποι της ΔΕΗ πονούν αυτόν τον τόπο. Για τους χιλιάδες συναδέλφους που δούλεψαν για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο αλλά και για την τοπική κοινωνία, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ιστορία τους και για αυτό έχουμε πάρει την απόφαση να φτιάξουμε ένα μουσείο ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Θα είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με την τοπική κοινωνία ώστε να πούμε την ιστορία με τον πιο σωστό τρόπο αλλά και για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την περιοχή από την ύπαρξη ενός τέτοιου μουσείου.

 Οι αποσύρσεις και οι αποκαταστάσεις προετοιμάζουν την περιοχή για τις νέες επενδύσεις. Για τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Το μέλλον είναι η καθαρή ενέργεια και ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας είναι κομβικός.  Η Δυτική Μακεδονία που για χρόνια έδινε ενέργεια στην Ελλάδα από λιγνίτη, τώρα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Επενδύουμε 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στην περιοχή» ανέφερε.
 

Οι ΑΠΕ και η αντλησιοταμίευση


Όπως εξειδίκευσε ο Γιώργος Στάσσης η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 1,2 δισ. για την κατασκευή 2.130 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σε πρώην ορυχεία. 

«Σήμερα ολοκληρώνεται το πάρκο των 550 MW στο πρώην ορυχείο Πτολεμαΐδας, όπου εργάστηκαν 2.000 άτομα, το 90% εξ αυτών από την τοπική κοινωνία. 

Αντίστοιχα, στο Αμύνταιο προχωρά το πάρκο 940 MW της κοινοπραξίας Μέτων, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου που κατασκευάζεται από 17 τοπικές εταιρείες και Έλληνες εργολάβους» τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
 

Ομόλογο για τους κατοίκους της περιοχής 


Παράλληλα είπε ότι η επιχείρηση σκοπεύει να κάνει συμμέτοχους τους κατοίκους που επηρεάζονται από τη μετάβαση, εκδίδοντας ομόλογο 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης από τη ΔΕΗ.

Η απόδοση είναι σταθερή 8%, ενώ θα γίνει διαθέσιμο από το γ' τρίμηνο 2025.

 Σχετικά με την Ακρινή, ολοκληρώθηκε συμφωνία για την απόδοση εσόδων του φ/β πάρκου 35 MW για 20 χρόνια. "Η συμφωνία επιλύει ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 15 χρόνια και δείχνει την πρόθεση να διευθετήσουμε όλα τα θέματα", ανέφερε ο κ. Στάσσης.
 

Δύο αντλησιοταμιευτικά 860 MW 

Στην αποθήκευση ενέργειας προβλέπεται επένδυση 940 εκατ. ευρώ για έργα 860 MW και 1.300 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία. Περιλαμβάνει την αντλησιοταμίευση, όπου ξεκινά η κατασκευή δύο έργων. Η πρώτη μονάδα θα εγκατασταθεί στο ορυχείο Καρδιάς με 320 MW για οκτώ ώρες αποθήκευσης. Ο προϋπολογισμός είναι 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη μονάδα θα γίνει στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, με ισχύ 240 MW για 12 ώρες, προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και 550 θέσεις εργασίας.  Στην αποθήκευση περιλαμβάνονται επίσης μπαταρίες συνολικά 300 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ. που θα υλοποιηθούν σε Αμύνταιο, Μελίτη, Ακρινή και Καρδιά.
 

Το υδρογόνο

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια και στο υδρογόνο σε πρώτη φάση για μια μονάδα 50 MW στα πλαίσια της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen.  Στην περίπτωση της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ, ξεκινά η κατασκευή μονάδας που θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026 για να καλύψει την τηλεθέρμανση.
 

Το data center 

Στη Δ. Μακεδονία , όπως είπε ο κ. Στάσσης θα κατασκευάσει η ΔΕΗ το μεγαλύτερο data center της χώρας. Πρόκειται για έργο ύψους 2,3 δισ. ευρώ με ζήτηση 300 μεγαβάτ, όπου θα απασχοληθούν 4.000 εργαζόμενοι κατά την κατασκευή. 

 Η θυγατρική της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, με στόχο τη διεθνή του διασύνδεση. Σε δεύτερη φάση, υπάρχουν προϋποθέσεις να μεγαλώσει το data center έως τα 1.000 MW με μια επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό επενδυτικό σχέδιο μπορεί εν τέλει να ενισχυθεί ως τα 12 δισ. ευρώ.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας