Οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου BP Plc και TotalEnergies κέρδισαν όλη τη χωρητικότητα που προσφέρθηκε στη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας 7 GW, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.
Η BP εξασφάλισε μισθώσεις σε δύο τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Helgoland με συνολικό δυναμικό παραγωγής περίπου τεσσάρων γιγαβάτ, πληρώνοντας συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι νέες εγκαταστάσεις -- τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα της BP στη Γερμανία -- θα διπλασιάσουν σχεδόν τον παγκόσμιο υπεράκτιο αιολικό αγωγό της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, η TotalEnergies -- μέσω τοπικών θυγατρικών -- εξασφάλισε τις άλλες δύο τοποθεσίες για συνολικά 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γερμανία διαθέτει επί του παρόντος 8,4 GW επιχειρησιακής υπεράκτιας αιολικής ισχύος.
Απανθρακοποίηση
"Αυτά τα βραβεία αποτελούν ένα τεράστιο ορόσημο για τα σχέδια απανθρακοποίησης της BP στη Γερμανία και αποτελούν μια ισχυρή αντανάκλαση της ευρύτερης στρατηγικής μας. Η ανανεώσιμη ενέργεια που στοχεύουμε να παράγουμε θα εδραιώσει τη σημαντική ζήτηση που περιμένουμε για πράσινα ηλεκτρόνια για τις γερμανικές δραστηριότητές μας", Anja-Isabel Dotzenrath , είπε ο EVP της BP για φυσικό αέριο και ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Αλλά δεν είναι όλοι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτά τα γιγάντια έργα καθαρής ενέργειας.
Πολλοί πλειοδότες, συμπεριλαμβανομένων των κερδισμένων προσφορών, δεσμεύτηκαν να οικοδομήσουν χωρίς καμία επιδότηση ή κρατική υποστήριξη, γνωστό και ως «αρνητική προσφορά», ενεργοποιώντας έτσι μια πρόσθετη «δυναμική διαδικασία υποβολής προσφορών».
Η αρνητική προσφορά δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τους υπεράκτιους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας, το οποίο μετακυλίουν είτε στην εφοδιαστική αλυσίδα, που ήδη παλεύει με τον πληθωρισμό, είτε στους καταναλωτές, που παλεύουν με υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και κόστος ζωής.
Η WindEurope
Πράγματι, η WindEurope ζήτησε να τερματιστούν οι δημοπρασίες οικονομικών προσφορών μετά τις ιστορικές νίκες της BP και της Total:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια με ανταγωνιστικές και εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ χρειάζεται όση νέα δυναμικότητα αιολικής ενέργειας μπορεί να αποκτήσει, όσο πιο γρήγορα μπορεί να την αποκτήσει. Όλα τα χρήματα που καταβλήθηκαν σε αρνητικές προσφορές είναι χρήματα που οι εταιρείες μας δεν μπορούν να επενδύσουν σε άλλα έργα αιολικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα της αρνητικής προσφοράς. Για παράδειγμα η βιομηχανική ικανότητα για την κατασκευή ανεμογεννητριών, θεμελίων και σκαφών εγκατάστασης. Χρειάζονται όμως και επενδύσεις σε δίκτυα, λιμάνια και ειδικευμένους εργάτες. Η αρνητική προσφορά δεν είναι χρήσιμη εδώ. Οι εταιρείες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας θα πρέπει να εργαστούν με ακόμη πιο στενά περιθώρια, καθώς οι προγραμματιστές μετακυλίουν σε αυτές το επιπλέον κόστος της αρνητικής προσφοράς», ανέφερε ο εμπορικός οργανισμός.