Μενού Ροή
EDF: Βάζει αποθήκευση σε φωτοβολταϊκά σε Σέρρες και Κιλκίς

Την προσθήκη υποδομής αποθήκευσης ενέργειας σε δύο φωτοβολταϊκά project της επέλεξε η EDF.

Πρόκειται για δύο ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 40 MW, που αναπτύσσονται μέσω της Heliothema Energy στην Κ. Μακεδονία. Για αυτά είχαν υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις τροποποίησης και μετατροπής των Βεβαιώσεων Παραγωγού σε Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων.

Η μία αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW, στη θέση Πλους, της Δημοτικής Ενότητας Εμμανουήλ Παππά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Κατόπιν της σχετικής αίτησης εγκρίθηκε η τροποποίηση για την υπαγωγή στα οριζόμενα στην παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 και στο πλαίσιο που διέπει τους σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο με την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή. Σύμφωνα με την τροποποιημένη άδεια, η μέγιστη ισχύς έγχυσης και απορρόφησης του αποθηκευτικού συστήματος (με συσσωρευτές) ορίζεται σε 100 MW ενώ η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης σε 210,53 MW και η εγγυημένη σε 200 MW.

Τα ίδια ισχύουν ως προς τα μεγέθη και για το έτερο έργο για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW στη θέση Λόφοι, της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου, του Δήμου Παιονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η υλοποίηση των έργων εξασφαλίζεται από την Heliothema Energy μέσω χρηματοδότησης από την απώτερη μέτοχο EDF Renouvelables S.A.

Το βάρος σε ηλιακή και αιολική ενέργεια

Ο ελληνικός βραχίονας του γαλλικού κολοσσού των ΑΠΕ συστάθηκε το 2005 και αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας. Δραστηριοποιείται μέσω διαφόρων θυγατρικών (Αιολική Ενεργειακή Πελοποννήσου, Αιολική Λαύκου, Αιολική Μουσούρων, ΕΕΝ Βοιωτίας, Αιολική Κιλκίς, Υδροαιολική Αιγαίου, Αιολική Λίρα, Νιάτα Αιόλος, Βορέας Ενεργειακή, Ηλιοθέμα Ενεργειακή, Ηλιοφλώρινα, Ακτίνα Λακωνίας), στους τομείς των αιολικών, φωτοβολταικών και υβριδικών σταθμών, καθώς και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Η EDF En Hellas διαθέτει χαρτοφυλάκιο με έργα σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 300 MW. Εξ αυτών σε επίπεδο αιολικών πάρκων η εγκατεστημένη ισχύς της είναι 238,2 MW, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ευρισκόμενη στην 6η θέση μετά τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, MORE, Iberdrola Rokas, Enel Green Power και Eren Group. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει έργα με άδειες παραγωγής συνολικής άνω των 4,5 GW.

Μεταξύ αυτών και μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα όπως το ισχύος 80 MW στην Θίσβη Βοιωτίας μέσω της θυγατρικής Heliothema Energy καθώς και άλλα συνολικής ισχύος 140MW σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η EDF Renewables Hellas προχώρησε σε σύναψη σύμβασης έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου με ομολογιούχο τη μητρική εταιρεία και μοναδική μέτοχο EDF Renouvelables, με μέγιστο ποσό εκταμίευσης 95 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων της στην Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας