Κύπρος: Ξέσπασε πόλεμος ΑΠΕτζήδων για την αποθήκευση ενέργειας
Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις εξέφρασαν χθες δύο σύνδεσμοι παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, αναφορικά με το γενικό πλαίσιο πολιτικής και τη δημόσια διαβούλευση που οργανώνει το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων (μπαταριών) ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές.
Ο μεν Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ, με μέλη κυρίως ιδιοκτήτες
φωτοφολταϊκών πάρκων και εταιρείες προμήθειας)
διαφωνεί με το πλαίσιο πολιτικής του υπουργείου και υποστηρίζει ότι αυτό ευνοεί την ΑΗΚ και πλήττει την ανταγωνιστική αγορά.Ο δε Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) στηρίζει τους σχεδιασμούς του υπουργείου και μάλιστα ζητά να τερματιστεί η μεταβατική ρύθμιση αγοράς ηλεκτρισμού (με προσωρινή διακοπή των εργασιών των «προμηθευτών-μεσαζόντων»),
μέχρι να διασφαλιστεί η ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού στην προμήθεια ρεύματος.– Το σχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι 10/8) το Υπουργείο Ενέργειας θα υποβληθεί (μετά την οριστικοποίησή του) για έγκριση από το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ή/και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) υποστηρίζει ότι το σχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο «δημιουργεί άμεσο και σοβαρό κίνδυνο αναφορικά με την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού».
Υποστηρίζει ακόμα ότι «εισάγει αδικαιολόγητες και δυσανάλογες διακρίσεις προς όφελος της δεσπόζουσας ΑΗΚ, οδηγώντας στην πράξη στην εφαρμογή του Μοντέλου Μοναδικού Αγοραστή (Single Buyer Model). Η εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου, εκτός από την κατάρρευση της Μεταβατικής Ρύθμισης Αγοράς Ηλεκτρισμού θα καταστήσει άνευ αντικειμένου την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού».
Τονίζει δε, την ανάγκη για ευθυγράμμιση (του πλαισίου πολιτικής για αποθήκευση) με το νομοθετικό πλαίσιο και τις εγκεκριμένες ρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρισμού.
– Στη δική του ανακοίνωση, ο
Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) συμφωνεί με το υπουργείο και σημειώνει πως «η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος αποθήκευσης, με ιδιοκτήτη την ΑΗΚ (ως ιδιοκτήτη των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού) και διαχειριστή τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) είναι αναγκαίο στρατηγικό έργο υποδομής και δημοσίου συμφέροντος, το οποίο πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους».
Σε άλλο σημείο
ο ΣΑΕΚ υποστηρίζει ότι «μερικοί ξεκάθαρα επιθυμούν με αδιαφανείς τρόπους να παραμείνει μόνιμη – η σημερινή μακρά μεταβατική ρύθμιση, που έπρεπε να έληγε στις 30/06/19 (ρυθμιστική απόφαση ΡΑΕΚ αρ. 4/2017, ημερ. 30/06/17), ενώ δίνονται συνεχείς παρατάσεις, που φαίνεται να βολεύουν τη διατήρηση ενός ολιγοπωλιακού καθεστώτος που εξελίσσεται με 3-4 ιδιωτικές εταιρείες».
Τονίζει, τέλος, ότι «είναι η ώρα το Υπουργείο Ενέργειας και κυρίως η ΡΑΕΚ να εξετάσουν σοβαρά τον τερματισμό της μεταβατικής ρύθμισης, δηλαδή τους «μεσάζοντες» προμηθευτές, μέχρι τη λειτουργία των υβριδικών σταθμών ΑΠΕ και των νέων ανεξάρτητων παραγωγών από συμβατικά καύσιμα και φυσικό αέριο, ώστε η διείσδυση των ανεξάρτητων παραγωγών να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και να επιτρέπει τον υγιή και πραγματικό ανταγωνισμό και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας».
Πηγή: Φιλελεύθερος