Μενού Ροή
MORE: Έλαβε το «πράσινο φως» για νέο αιολικό πάρκο 53,6 MW σε Ροδόπη και Έβρο

Το «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ έλαβε νέο αιολικό πάρκο του Ομίλου Motor Oil που θα αναπτυχθεί σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α.Ε.Π.Ο. η οποία εκδόθηκε στις 28 Ιουλίου από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, αφορά Α.Σ.Π.Η.Ε. συνολικής ισχύος 53,6 MW, στις θέσεις “Μάτι-Κοσκινά”, “Φουντούκια-Κορφοβούνι” και “Σκοπιά Βραχάκι” καθώς και τα συνοδά – υποστηρικτικά έργα, στις Δημοτικές Ενότητες Σαπών, Αρριανών και Αλεξανδρούπολης, των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών, Αρριανών και Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου.

Το έργο προωθείται από τους θυγατρικούς βραχίονες της Motor Oil Renewable Energy (MORE) «Αιολικό Πάρκο Foxwind Farm Ltd Έβρος 1 EE» και «Αιολικό Πάρκο Portside Wind Energy Ltd Θράκη 1 ΕΕ».

Σημειώνεται ότι οι δύο παραπάνω εταιρείες έχουν συσταθεί από το 2006 και το 2004 αντίστοιχα, αλλά στην πορεία εντάχθηκαν στο δυναμικό της MORE.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο, στο οποίο υπήρξαν ορισμένες τροποποιήσεις στον σχεδιασμό του στο πλαίσιο της κατάθεσης απόψεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στις θέσεις «Μάτι-Κοσκινά», «Φουντούκια Κορφοβούνι» και «Σκοπιά-Βραχάκι», των μόνιμων συνοδών τους έργων και των προσωρινών βοηθητικών. Η συνολική ισχύς των 53,6 MW επιμερίζεται ως εξής: Α.Σ.Π.Η.Ε. «Μάτι-Κοσκινά» – 11,6 MW, Α.Σ.Π.Η.Ε. «Φουντούκια-Κορφοβούνι» – 20 MW, Α.Σ.Π.Η.Ε. «Σκοπιά Βραχάκι» – 22 MW.

Η συνολική ισχύς θα παραχθεί συνολικά από 10 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες οι 2 χωροθετούνται στο πολύγωνο του Α.Σ.Π.Η.Ε. «Μάτι-Κοσκινά», οι 4 στο πολύγωνο του Α.Σ.Π.Η.Ε. «Φουντούκια-Κορφοβούνι» και οι υπόλοιπες 4 στο πολύγωνο του Α.Σ.Π.Η.Ε. «Σκοπιά-Βραχάκι».

Σημειώνεται ότι στο έργο περιλαμβάνονται τρεις διαφορετικοί τύποι ανεμογεννήτριας με περίπου ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Στον Α.Σ.Π.Η.Ε. «Μάτι-Κοσκινά» προβλέπονται ανεμογεννήτριες τύπου Siemens – Gamesa SG 5.8-155, με ονομαστική ισχύ 5,8 MW, διάμετρο ρότορα 155 m και ύψος πύργου 102,5 m, στον Α.Σ.Π.Η.Ε. «Φουντούκια-Κορφοβούνι» προβλέπονται 4 ανεμογεννήτριες τύπου Siemens – Gamesa SG 5.0-145, με ονομαστική ισχύ 5 MW, διάμετρο ρότορα 145 m και ύψος πύργου 102,5 m, ενώ στον Α.Σ.Π.Η.Ε. «Σκοπιά-Βραχάκι» προβλέπεται η εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών τύπου General Electric GE158, με ονομαστική ισχύ 5,5 MW, διάμετρο ρότορα 158 m και ύψος πύργου 101 m.

Στα έργα μόνιμης φύσης περιλαμβάνονται:

– 10 πλατείες, κατά αντιστοιχία του συνολικού αριθμού των ανεμογεννητριών του συνόλου των 3 Α.Σ.Π.Η.Ε., οι οποίες θα καλύψουν διάφορες ανάγκες του έργου, όπως προσωρινή εναπόθεση μερών των ανεμογεννητριών, όπως π.χ. νασέλα, πύργος, κ.λπ., χρήση για την ανέγερση και συναρμολόγηση των ανεμογεννητριών, ασφαλή μετακίνηση φορτηγών οχημάτων και μεγάλων γερανοφόρων οχημάτων, κ.λπ.

– 10 κυκλικά θεμέλια, για τη θεμελίωση των ανεμογεννητριών. Οι εργασίες σε κάθε θεμέλιο θα περιλαμβάνουν την εκσκαφή βάσεων (κυκλικής διατομής κατάλληλων διαστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το είδος και την ποιότητα του εδάφους, την τοποθέτηση σωληνώσεων για την διέλευση των καλωδίων Μέσης Τάσης 33 kV, την τοποθέτηση κατάλληλου τύπου σκυροδέματος καθαριότητος, την τοποθέτηση του οπλισμού του πέδιλου και την τοποθέτηση – ευθυγράμμιση του κλωβού αγκυρώσεως της ανεμογεννήτριας, την εγκατάσταση θεμελιακής γειώσεως, την κατασκευή μεταλλότυπου θεμελίου, τη σκυροδέτηση πεδίλου με σκυρόδεμα κατάλληλης κατηγορίας και την τελική επιχωμάτωση).

– Εργασίες διάνοιξης νέας οδοποιίας, συνολικού μήκους 10.362,91 μέτρων, από τα οποία τα 1.122,18 μέτρα αφορούν στον Α.Σ.Π.Η.Ε. «Μάτι-Κοσκινά», τα 6.894,84 μ. στον Α.Σ.Π.Η.Ε. «Φουντούκια-Κορφοβούνι» και τα 2.345,89 μ. στον Α.Σ.Π.Η.Ε. «Σκοπιά-Βραχάκι».

– Υπόγειο Δίκτυο Μέσης Τάσης (Μ/Τ) 33 kV.

– 2 προκατασκευασμένοι Οικίσκοι Ελέγχου.

– Νέος Υ/Σ Ανύψωσης Τάσης 33/150 kV, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε νέο υπό αδειοδότηση γήπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων περίπου πλησίον της ζώνης όδευσης της Γ.Μ. 150 kV ΑΙΣΥΜΗ – Κ.Υ.Τ. Νέας Σάντας. Ο νέος Υ/Σ θα συνδεθεί σε ένα εκ των δύο κυκλωμάτων της εν λόγω Γ.Μ.

Η «εκτόξευση» της MORE

Πρόκειται για ένα ακόμη από τα πολλά νέα projects ΑΠΕ που έχει στα σκαριά ο βραχίονας της MORE. Ο οποίος, παρότι άρχισε να δραστηριοποιείται μόλις τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνεται ήδη ανάμεσα στους leaders του κλάδου.

Μετά τη συμφωνία του Ομίλου Motor Oil με την Ελλάκτωρ, σε συνδυασμό με άλλες εξαγορές και αυτόνομα έργα, η ΜΟΗ μέσω της MORE αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας).

Ειδικά στο κομμάτι της αιολικής ενέργειας, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η MORE κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 706,1 MW, μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (930,2 MW).

Σε ευρύτερο επίπεδο η MORE διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σήμερα 772 ΜW και μαζί με τα υπό κατασκευή έργα της, συνολικά 856 MW, δηλαδή πλέον πολύ κοντά στο στόχο του 1GW. Παράλληλα, διαθέτει χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 2.3GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Newmoney.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας