Μενού Ροή
nikos-tsafos
Νίκος Τσάφος: "Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα χρειαστούν αέριο και μπορούμε να το παράγουμε"

Στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα το 2024 κάλυψε το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ενώ με την προσθήκη των υδροηλεκτρικών, το ποσοστό ανέβηκε στο 55-60%. Αυτά τα ποσοστά τοποθετούν τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. «Το 2024 η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 2000», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην εν εξελίξει στρατηγική της Ελλάδας για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η χώρα ακολουθεί μια ρεαλιστική και όχι δογματική πολιτική μετάβασης. Η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, διαθέτει ενεργό πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών όπως η Chevron. «Αυτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης σε πολλαπλά επίπεδα – πολιτικά, οικονομικά και γεωλογικά», ανέφερε ο Υφυπουργός. «Η Ευρώπη και η Ελλάδα θα χρειαστούν φυσικό αέριο και αν μπορούμε να το παράγουμε εδώ, γιατί να μην το κάνουμε;», πρόσθεσε.

Ενίσχυση υποδομών και διασυνδέσεων


Ο κ. Τσάφος αναφέρθηκε στις σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης και η μονάδα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, οι οποίες ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στήριξη της ανάπτυξης του κάθετου διαδρόμου, ο οποίος επιτρέπει τη μεταφορά αερίου από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες. Παράλληλα, η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, με υπάρχουσες συνδέσεις με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ εξετάζει την επέκταση αυτών των διασυνδέσεων.

"Βλέπουμε ευκαιρίες συνεργασίας με τους γείτονές μας σε όλους τους τομείς. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στο φυσικό αέριο, εξετάζουμε την ενίσχυση του κάθετου διαδρόμου, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια προκειμένου το φυσικό αέριο να ρέει ελεύθερα προς τα βόρεια και προς την Κεντρική Ευρώπη", τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική μεταφοράς περισσότερου φυσικού αερίου από την Κασπία στην ευρωπαϊκή αγορά που αποτελεί όπως είπε μέρος της εξίσωσης καθώς και στις δυνατότητες διαμετακόμισης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, μεταξύ άλλων και για την πρόληψη προβλημάτων όπως αυτά που ανέκυψαν πέρυσι το καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τιμές ενέργειας 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι η κύρια προτεραιότητα του υπουργείου είναι η μείωση των τιμών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και η μείωση των πρόσθετων κόστους για τους καταναλωτές. «Τα τελευταία 15 χρόνια, η χώρα μας δαπανούσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για την εισαγωγή φυσικού αερίου. Το 2022, αυτό το ποσό αυξήθηκε σε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε. «Η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων αποτελεί έναν από τους τρόπους για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μέλος μιας διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς», κατέληξε ο Υφυπουργός.

"Ένα από τα πράγματα που μάθαμε πέρυσι, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν είχαμε πολύ υψηλές τιμές στην περιοχή, ήταν το κόστος της μη επαρκούς διασύνδεσης. Μάθαμε ότι η ύπαρξη ενός καλωδίου που θα μπορούσε να μεταφέρει πολύ περισσότερη ενέργεια αλλά δεν το κάνει, έχει τεράστιο κόστος", είπε ο κ. Τσάφος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας