Μενού Ροή
Χρυσό μετάλλιο για τη ΔΕΗ στα PPA Ιουλίου μετά τη συμφωνία με την ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στα PPA τον Ιούλιο αναδείχθηκε η ΔΕΗ, αφού σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας PexaPark «έκλεισε» το μεγαλύτερο -από πλευράς ισχύος- μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας ενέργειας  για το μήνα που πέρασε: Ο λόγος για τη 15ετή συμφωνία που σύναψε με την ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (κοινοπραξία της RWE και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) για να προμηθεύεται την πράσινη ενέργεια που θα παράγουν τα τρία φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 280 MW του «Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο» που θα κατασκευαστούν στο πρώην λιγνιτικό πεδίο της εν λόγω περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΤΩΝ ανακοίνωσε στο τέλος Ιουλίου τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το εν λόγω project, συνολικού προϋπολογισμού 198 εκατ. ευρώ. Το (ενδο-ομιλικό) PPA μεταξύ ΜΕΤΩΝ (από την πλευρά του «πράσινου» παραγωγού) και ΔΕΗ (από την πλευρά του offtaker της ενέργειας) ήταν μακράν το μεγαλύτερο που συνήφθη τον περασμένο μήνα. Ακολούθησε το PPA μεταξύ της ισπανικής Iberdrola και της Vodafone (162 MW) και το γαλλικό PPA μεταξύ της TSE και της Les Mousquetaires (95 MW).

Συνολικά τον Ιούλιο «κλείδωσαν» PPA για συνολική ισχύ 1145 MW, καταγράφοντας αύξηση 64% σε σχέση με τον Ιούνιο που ήταν ο μήνας με την μικρότερη δεσμευμένη ισχύ σε PPA για το 2023-μέχρι στιγμής. Καθώς ανακοινώθηκαν μεγάλα συμβόλαια (με αυτό της ΔΕΗ να ξεχωρίζει, καθώς αφορούσε σχεδόν στο ένα τέταρτο της συνολικής ισχύος των PPA που συνάφθηκαν το μήνα που πέρασε), η ισχύς του 1,1 GW κατανεμήθηκε σε λιγότερα συμβόλαια σε σχέση με τον Ιούνιο (23 έναντι 25).

Η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στα PPA στην Ευρώπη, καθώς 15 deals σωρευτικής ισχύος 960 MW αφορούσαν φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ενώ τα «αιολικά PPA» του περασμένου μήνα ήταν μόλις 6, σωρεύοντας ισχύ 175 ΜW.

Από πλευράς χωρών, η μεγαλύτερη κινητικότητα κατεγράφη σε Γαλλία και Ισπανία με πέντε νέα PPA να ανακοινώνονται στην κάθε χώρα. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν νέες συμφωνίες σε «μικρότερες, αλλά ταχέως ανερχόμενες αγορές», όπως είναι αυτές της Ελλάδας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας.

Αναφορικά με τους επιχειρηματικούς κλάδους όπου κατεγράφη το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για PPA, ξεχώρισαν η ζυθοποιία, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες.

«Σύννεφα» από τη Βρετανία

Την ίδια στιγμή, πάντως, «σύννεφα» φαίνεται να συγκεντρώνονται πάνω από τον ορίζοντα των PPA στη Βρετανία, καθώς η ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρα φέρεται να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων στελεχών στο πρακτορείο Montel. "Ένα ΡΡΑ διαρκεί 15 χρόνια και αναλαμβάνεις αρκετό κίνδυνο αν η τιμή στην αγορά πέσει χαμηλότερα από αυτή που έχεις κλειδώσει" ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα ζητήματα πιστοληπτικής ικανότητας του κλάδου καθιστούν πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση των ΡΡΑ με παραγωγούς ρεύματος.

Το γεγονός ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί πολύ φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή της αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα που αυξάνει το κόστος για τις χαλυβουργίες της χώρας. Το γεγονός ότι η τιμή χονδρικής μειώθηκε τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι έχει λογική η αγορά ρεύματος στη φυσική αγορά πλέον. "Γιατί να κλειδώσεις μια μακροχρόνια συμφωνία ενώ ελπίζεις ότι θα προκύψει μια καλύτερη κατάσταση;" κατέληξε το στέλεχος, εκφράζοντας έναν προβληματισμό που πιθανότατα υφίσταται και σε άλλες χώρες…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας