Μενού Ροή
Στον στόχο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση βρίσκεται η Ελλάδα-Ποιον ρόλο έπαιξε η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξοικονόμησε 22 εκατομμύρια Μεγαβατώρες ετησίως  -ποσό που αντιστοιχεί με την εγκατεστημένη  ισχύ του Βελγίου-  χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εγκατέστησε 1 Γιγαβάτ νέων έργων ΑΠΕ (με το υδρογόνο να μην εμφανίζεται ακόμη στο «μείγμα») και «έβαλε στην πρίζα»  512.543 φορτιστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια αξιολόγηση του RRF και των εθνικών προγραμμάτων κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ (RRP) που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στον στόχο 37% της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που διοχετεύει για την πράσινη μετάβαση.  Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν ρίξει μεγαλύτερο βάρος στον πυλώνα αυτό σε σχέση με τους υπόλοιπους πέντε πυλώνες (ψηφιακός μετασχηματισμός, συμπεριληπτική ανάπτυξη, πολιτικές για τη νέα γενιά, κοινωνική συνοχή, θεσμική ανθεκτικότητα). Ενδεικτικά, το Λουξεμβούργο έχει «κλειδώσει» το 70% των πόρων που του αναλογεί για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν την πράσινη μετάβαση, Γερμανία, Αυστρία, Εσθονία και η γειτονική μας Βουλγαρία το 59%.  

Η μεταρρύθμιση που προώθησε η Ελλάδα για την επιτάχυνση και απλοποίηση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ «φιγουράρει» ως καλή πρακτική  μεταρρύθμισης στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης και εξασφαλίζει ειδική μνεία από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν ότι «Η Ελλάδα εισήγαγε μεταρρύθμιση για τον εξορθολογισμό και την ψηφιοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ και πέρασε νόμο για την εφαρμογή του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης που στηρίζει την διείσδυση της πράσινης ενέργειας στα νοικοκυριά».  Όπως τονίζεται, η μεταρρύθμιση αυτή θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τον χρόνο αδειοδότησης των ΑΠΕ σε 14 μήνες (από 5 χρόνια που είναι σήμερα) και να αναπτύξει  μονάδες αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

Από τα στοιχεία που παρέθεσε η Επιτροπή για κάθε χώρα, προκύπτει ότι από τις επιδοτήσεις των 5,75 δις. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμή εκταμιευθεί για την Ελλάδα μέσω δυο πληρωμών (Η χώρα μας έχει καταθέσει αίτημα και για μια τρίτη πληρωμή που βρίσκεται υπό εξέταση από τις Βρυξέλλες), περί το 1,3 δις. ευρώ έχει κατευθυνθεί στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης. Σε επίπεδο ΕΕ, 254 δις. ευρώ συνολικά (ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας μας) και αντιστοιχεί στο 50% που έχουν δεσμεύσει οι χώρες συνολικά προβλέπεται για δράσεις που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση.

Από τα 707 ορόσημα και στόχους που έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, τα 261 αφορούν στην πράσινη μετάβαση. Από το Μάρτιο του 2022, η μεγαλύτερη πρόοδος έχει καταγραφεί στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας (63 ορόσημα και στόχους που διαρθρώνονται σε 52 διαφορετικά μέτρα), της βιώσιμης κινητικότητας και στον τομέα της ενίσχυσης των ΑΠΕ και των δικτύων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από τα 254 δις. ευρώ που είναι οι πόροι του RRF που έχουν αφιερωθεί στην πράσινη μετάβαση, το κομμάτι που αφορά σε δράσεις που αφορούν στην προσαρμογή των χωρών στην κλιματική αλλαγή (climate adaptation) και στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της (climate mitigation) είναι πολύ μικρό (5% και 2% αντίστοιχα), στοιχείο που εγείρει προβληματισμό στον απόηχο των καταστροφικών φωτιών και πλημμυρών που έπληξαν την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, όπως επισημάνθηκε και από κυβερνητικά στελέχη.

 

 

.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας