Μενού Ροή
Στην πέμπτη θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στην κρατική στήριξη για ΑΠΕ

Από τις πιο γενναιόδωρες χώρες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα όσον αφορά στα σχήματα στήριξης των ΑΠΕ, σύμφωνα με συγκριτική έρευνα που δημοσίευσε ο CEER (Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης).

Το επίπεδο κρατικής στήριξης για την «πράσινη» ενέργεια αγγίζει τα 28 ευρώ/MWh (στοιχεία 2020), τη στιγμή που η μέση χονδρεμπορική τιμής ρεύματος ήταν λίγο πάνω από τα 100 ευρώ/MWh για την εξεταζόμενη περίοδο. Η Ελλάδα είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση στον τομέα αυτό πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Το κόστος της στήριξης των ΑΠΕ για την Ελλάδα -σε απόλυτα νούμερα- ανήλθε σε 1,3 δις. ευρώ.

Αδιαφιλονίκητη πρωταθλήτρια κρατικής στήριξης των ΑΠΕ αναδείχθηκε η Γερμανία, με επίπεδο στήριξης 51,7 ευρώ/MWh και το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε να υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο επίπεδο στήριξης (1,41 ευρώ/MWh) κατεγράφη στη Σουηδία.

Από την συγκριτική μελέτη προκύπτει μεταξύ άλλων ότι :

  • Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εργαλείων που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των ΑΠΕ, όπως επιχορήγηση των σχετικών επενδύσεων, Συμβάσεις Διαφορικής Προσαύξησης (Feed-in Premiums) και τα Πιστοποιητικά Εγγυήσεων Προέλευσης, μια νέα αγορά που βρίσκεται «στα σκαριά» στην Ελλάδα.
  • Η μέση σταθμισμένη στήριξη για ΑΠΕ -όπως αποτυπώνεται στην τιμή αποζημίωσής τους- υποχώρησε από 109 ευρώ/MWh το 2020 σε 83 ευρώ/MWh το 2021, εξέλιξη που συνδέεται με την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών. Στο ίδιο πλαίσιο, το συνολικό κόστος για τη στήριξη των έργων ΑΠΕ περιορίστηκε σε 56,3 δις. ευρώ το 2021 από 74,76 δις. ευρώ το 2020
  • Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είχαν το υψηλότερο επίπεδο στήριξης το 2021 με μέση «ταρίφα» 136 ευρώ/MWh.
  • To ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που λαμβάνει κρατική στήριξη ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με τον μέσο όρο για τις χώρες-μέλη του CEER να ανέρχεται στο 22,3%. Το ποσοστό για την Ελλάδα είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο (32,3%), γεγονός που αντανακλά μεταξύ άλλων την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Πρωταθλήτριες στον τομέα αυτό αναδεικνύονται η Ιρλανδία (42%) και η Γερμανία (38,7%).
  • Η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού που καταγράφεται στις περισσότερες χώρες υποδεικνύει μειωμένη ανάγκη κρατικής στήριξης, με όλο και περισσότερα έργα ΑΠΕ να επιλέγουν την οδό της απευθείας συμμετοχής στην αγορά ή την σύναψη PPA με τελικούς καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τον τρόπο κρατικής στήριξης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες κερδίζουν έδαφος έναντι του διοικητικού καθορισμού των τιμών αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ.
  • Ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος (όπως το ΕΤΜΕΑΡ στην Ελλάδα) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρηματοδότησης των σχημάτων στήριξης, που απαντάται σε 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ.
  • Τέλος, στις περισσότερες χώρες οι ΑΠΕ έχουν τις ίδιες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις με τις συμβατικές μονάδες για την εξισορρόπηση της ενέργειας που παράγουν (δηλαδή το “ματσάρισμα» της προσφοράς με τη ζήτηση), τουλάχιστον πάνω από ένα ορισμένο «κατώφλι» εγκατεστημένης ισχύος
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας