Μενού Ροή
Το απαρχαιωμένο δίκτυο απειλεί το μέλλον των φωτοβολταϊκών της Ρουμανίας

Το παλιό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές κύμα της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε όγκο παραγωγής ενέργειας 1.063 MW.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Ρουμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ANRE), αποκαλύπτουν ότι από τον Ιούλιο του 2023, κατά μέσο όρο, οι νέες συνδέσεις θα είναι 263 ημερησίως, διπλάσιες του 2022.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, η ANRE προέβλεπε ότι αυτό το ορόσημο δεν θα επιτευχθεί μέχρι το 2030.

«Έχω υποστηρίξει σταθερά την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης από τους prosumers. (…) Ωστόσο, προειδοποιώ κατά των υπερμεγέθων εγκαταστάσεων παραγωγής που οδηγούν σε υπερβολική νομισματοποίηση της πλεονάζουσας ενέργειας», παρατηρεί ο George Niculescu, πρόεδρος της ANRE, τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης ενός ορίου δυναμικότητας για τις οικιακές εγκαταστάσεις.

Δεδομένης της τρέχουσας ταχείας επέκτασης, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φθάσει τα 2.000 MW εντός του επόμενου έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις, ποσότητα που ισοδυναμεί με την παραγωγή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, αναφέρει το HotNews.ro, επικαλούμενο ειδικούς.

Ωστόσο, το πλεόνασμα ενέργειας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή το παλιό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές ρεύματος.

Ο Niculescu υπογραμμίζει περιπτώσεις όπου ένας καταναλωτής, παρά την ύπαρξη τεχνικής ειδοποίησης για σύνδεση 5 kW, επιλέγει εγκατάσταση 20 kW λόγω της χωρητικότητας της οροφής, προκαλώντας έτσι ανισορροπία στο δίκτυο διανομής.

«Καταλήγουμε σε μια κατάσταση όπου ο δέκατος γείτονας στο δρόμο δεν μπορεί να συνδεθεί, και αν συνδεθεί, θα έχουμε προβλήματα με τη διανομή χαμηλής τάσης», πρόσθεσε ο Niculescu. «Δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά θέλουμε να είναι ένα μέτρο ενεργειακής απόδοσης και όχι η νομισματοποίηση μιας κατάστασης», τόνισε ο πρόεδρος της ANRE.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας Ενέργειας (ACUE) τάσσεται επίσης υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου ορίου για τις εν λόγω ικανότητες ως ποσοστό των αναγκών και της εισαγωγής προτύπων για τους λεγόμενους «prosumers».

Οι κρατικές επιχορηγήσεις που χορηγούνται μέσω της διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Ταμείου ενθαρρύνουν ενεργά τους καταναλωτές μέσω της οικονομικής στήριξης. Η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη μέχρι το ανώτατο όριο των 20.000 λέι (περίπου 4.000 ευρώ).

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας