Η Ρουμανία στοχεύει να έχει εγκαταστήσει πάνω από οκτώ γιγαβάτ (GW) φωτοβολαϊκών μονάδων για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι το Σαββατοκύριακο, μετά την προσχώρηση της χώρας στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία.
Η Ρουμανία, στο πλαίσιο της COP28, παρουσίασε τις δεσμεύσεις της για τη δράση για το κλίμα, ανακοινώνοντας ότι θα εργαστεί για να πετύχει οκτώ GW σε δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας έως το 2030, ενώ οραματίζεται ότι η δυναμικότητα αυτή θα συμβάλει στο 24% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, όμως, ο πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας στη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ενίσχυση της ηλιακής ικανότητας.
«Η προσχώρηση στη Συμμαχία αυτή θα υποστηρίξει τη Ρουμανία στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της για την ηλιακή ενέργεια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», πρόσθεσε ο Ρουμάνος Πρόεδρος, επισημαίνοντας τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ενίσχυση της ικανότητας μέσω συμμαχιών όπως αυτές.
Την ισχυρή δυνητική ικανότητα της Ρουμανίας για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας υπογράμμισε και ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα κατατάσσεται στην ευρωπαϊκή ζώνη Β όσον αφορά την ηλιοφάνεια και έχει περίπου 210 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο.
Οι μελέτες που επικαλέστηκε ο Μπουρντούτζα εκτιμούν το ηλιακό τεχνικό δυναμικό της Ρουμανίας σε 19,35 GW (25,80 TWh), με περίπου 18,05 GW (24,18 TWh) να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμα σύμφωνα με σενάρια ελάχιστου κόστους.
Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία (ISA) έχει σχεδιαστεί ως συνασπισμός χωρών πλούσιων σε ηλιακούς πόρους για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων ενεργειακών αναγκών τους. Ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2015 από την Ινδία και τη Γαλλία για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Πηγή: euractiv.gr