Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, με το βλέμμα στραμμένο στην πράσινη μετάβαση, προχώρησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, εγκαθιστώντας Φωτοβολταϊκό Σύστημα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη στέγη των κεντρικών του εγκαταστάσεων στην Ακαδημίας 7.
Μια επένδυση που φανερώνει τη στήριξη του Επιμελητηρίου στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το Φωτοβολταϊκό Σύστημα ισχύος 19,8kWp θα καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του ΕΒΕΑ, έχοντας ετήσια παραγωγή άνω των 30.000 kWh πράσινης ενέργειας και θα μειώσει αισθητά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.
Όπως ανέφερε το μέλος Δ.Σ. του μεταποιητικού τμήματος του ΕΒΕΑ, Χρίστος Μίχαλος, «η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, δημιουργώντας ένα υγιέστερο περιβάλλον διαβίωσης, αναδεικνύοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο οι βιώσιμες πρακτικές σε επιχειρηματικό επίπεδο μπορούν να έχουν εκτεταμένα οφέλη για την κοινωνία μας».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε «ότι το ΕΒΕΑ βρίσκεται στην πρωτοπορία του ενεργειακού μετασχηματισμού. Καθώς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε επιχειρήσεις είναι υψίστης σημασίας, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία μας. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν την ηλιακή ενέργεια όχι μόνο μειώνουν την εξάρτησή τους από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, αλλά είναι επίσης σε θέση να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα».
Η εφαρμογή του net metering επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διοχετεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια πίσω στο δίκτυο, προωθώντας ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό ενεργειακό και «πράσινο» οικοσύστημα. Αυτό είναι κάτι που βοηθά όχι μόνο τις μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά συμβάλλει συλλογικά για ένα πιο «πράσινο» περιβάλλον, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Επιπλέον, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ ενισχύει την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και προωθώντας την καινοτομία.
Ως ανάδοχος του έργου επελέγη η ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα, η οποία ανέλαβε την αδειοδότηση, προμήθεια και κατασκευή του συστήματος.