της Μαρίας Αδαμίδου
Το net metering μπαίνει στη ζωή μας. Αυτή η άγνωστη ακόμη για πολλούς έννοια, πολύ σύντομα θα γίνει οικεία σε όλους τους Έλληνες, ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξοικονόμηση του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά.
Με αυτή την τεχνολογία θα εξοικειώσει τους καταναλωτές το πρόγραμμα του υπουργείου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης με μπαταρία, που υπόσχεται εντυπωσιακή μείωση ενεργειακού κόστους για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Το πρόγραμμα αυτό - έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας και την υποβολή αιτήσεων - αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αυτοπαραγωγή και την ενεργειακή αυτονομία νοικοκυριών.
Σκοπός είναι οι καταναλωτές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με εκείνη που παράγουν. Μέσω δηλαδή της τεχνολογίας του net metering, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν το ρεύμα που οι ίδιοι παράγουν, μειώνοντας ή και μηδενίζοντας τους λογαριασμούς ρεύματος.
Τον δρόμο μας τον έδειξε ήδη η Ευρώπη. Το 2022, μια χρονιά που η γηραιά ήπειρος, έμαθε τι σημαίνει διεθνής ενεργειακή κρίση, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας αναδείχθηκαν μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς εξοικονόμησαν έως και 84% στους λογαριασμούς τους.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με έκθεση της SolarPower Europe, τα νοικοκυριά αυτά σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, εξοικονόμησαν το δύσκολο 2022 μέχρι και 3.700 ευρώ, σε σύγκριση με τα σπίτια που καταναλώνουν φυσικό αέριο για θέρμανση.
Υπογραμμίζεται μάλιστα στην έκθεση, ότι ανατρέπεται η λαθεμένη αντίληψη ότι τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να συμβάλουν στην περίοδο θέρμανσης. Τα νέα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, τα οικιακά φωτοβολταϊκά συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της ζήτησης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ελληνικό πρόγραμμα, προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις έως 50-60% για την τοποθέτηση οικιακού συστήματος φωτοβολταϊκών ισχύος 10 κιλοβάτ, ενώ θα καλύπτει το 100% για την τοποθέτηση μπαταρίας. Για κάθε νοικοκυριό που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα, η συνολική επιδότηση θα υπερβαίνει το 60% του κόστους εγκατάστασης.
Δίνοντας έμφαση στην τοποθέτηση μπαταριών με το φωτοβολταϊκό στέγης, αυτό που επιδιώκεται πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ο δικαιούχος να μπορεί να συμψηφίζει την ενέργεια αυτή με εκείνη που καταναλώνει. Θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα την ενέργεια που παράγει την ημέρα και αποθηκεύεται στο δίκτυο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ώρες της ημέρας όπου δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία και η τιμή της είναι πιο ακριβή, επιτυγχάνοντας μια σχετική αυτονομία.
Η καθυστέρηση πάντως που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στην ανακοίνωση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος είχε να κάνει με τον μηχανισμό επιλογής των δικαιούχων.
Στην περίπτωση που υπερισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθούν δικαιούχοι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εκτελέσουν. Αυτό διαπιστώθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», όπου ακόμη και για τις ηλεκτρικές συσκευές, αρκετοί έλαβαν το voucher για να αλλάξουν τις παλιές συσκευές τους, ωστόσο δεν είχαν την απαιτούμενη ρευστότητα για το εξαργυρώσουν και πολλές αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η μέθοδος της προτεραιοποίησης με βάση τον χρόνο υποβολής αιτήσεων, κερδίζει έδαφος για την επιλογή των δικαιούχων.