Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο της Γουχάν αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο τα φωτοβολταϊκά επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη για τη μείωση της φτώχειας στην Κίνα.
Για να εξάγουν τα συμπεράσματα της έρευνας χρησιμοποίησαν εμπειρικά δεδομένα από το Φωτοβολταϊκό Έργο Μετριασμού της Φτώχειας της χώρας (PPAP). Μέσω του PPAP, η κυβέρνηση παρέχει χρηματική και υλική βοήθεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία στη συνέχεια επιτρέπουν στα φτωχά νοικοκυριά να αποκτήσουν εισόδημα πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια σε εταιρείες δικτύου. «Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών με ζητήματα όπως η μείωση της φτώχειας ή η προστασία του περιβάλλοντος έχει συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια», σημείωσαν οι επιστήμονες. «Η διερεύνηση της συνολικής αποτελεσματικότητας έργων που βασίζονται σε φωτοβολταϊκά μπορεί να διαδραματίσει καλό ρόλο στην προώθηση της μείωσης της φτώχειας και της ενεργειακής βιωσιμότητας σε άλλες χώρες».
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα PPAP θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο της «πολυδιάστατης φτώχειας» – που περιλαμβάνει πολλαπλές πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας – κατά 3,0%. Σημείωσε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στις επιπτώσεις των ηλιακών έργων στην ενεργειακή φτώχεια ή στα οικονομικά οφέλη για τις κοινότητες. Αυτή η μελέτη παρατήρησε επίσης ότι ενώ η PPAP μπορεί να μειώσει την οικονομική φτώχεια κατά 4,5%, μπορεί επίσης να «συμβάλει κατά 3,4% και 3,2% στη μείωση της φτώχειας στις δύο διαστάσεις του κοινωνικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου, αντίστοιχα».
«Επιλέξαμε κομητείες ελέγχου που ταίριαζαν με τις επεξεργασμένες κομητείες σε βασικές μεταβλητές», εξήγησαν οι ακαδημαϊκοί. «Οι μεταβλητές που ταιριάζουν περιλαμβάνουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενός νομού, το ποσοστό του μορφωμένου πληθυσμού, την έκταση της γεωργικής γης και το επίπεδο ανάπτυξης του νομού, επειδή αυτές οι μεταβλητές σχετίζονται στενά με το επίπεδο φτώχειας του νομού και ελέγχουν τη μακροοικονομική ανάπτυξη, το επίπεδο εκπαίδευσης του νομού. και επενδύσεις γης».
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η έκταση της ανακούφισης της φτώχειας ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή της Κίνας στην οποία εγκαταστάθηκε ένα φωτοβολταϊκό έργο. Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα μείωσης της φτώχειας ήταν ισχυρότερο στα βορειοδυτικά με 4,3%, ενώ ήταν πιο αδύναμο στα νοτιοδυτικά με 1,9%. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η διαφορά στους τύπους φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας που υποστηρίζονται από το PPAP θα μπορούσε επίσης να έπαιξε κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, οι βόρειες περιοχές βασίζονται κυρίως σε μεγάλης κλίμακας, κεντρικές εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν περισσότερα νοικοκυριά.