Τη σημασία της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών για το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων στο φόντο των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει στην Κρήτη και δη στο Λασίθι επισήμανε από βήματος Βουλής και σε απάντηση ερώτησης του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη, ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυάκάκης.
Μάλιστα έσπευσε να απαντήσει στις αιχμές για το ότι τα αιολικά δεν αφορούν την κάλυψη εθνικών στόχων για πράσινη παραγωγή ενέργειας αλλά για την προώθηση ενός μοντέλου με επενδύσεις που θα οδηγούν σε εξαγωγές την εγχωρίως παραγόμενη ενέργεια προς όφελος “ολίγων”.
“Υπάρχει μια βασική παρανόηση: Η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται για τους παραγωγούς, αλλά για τους καταναλωτές. Έχουμε την τάση στα ενεργειακά να θεωρούμε ότι η παραγωγή γίνεται για να έχουν επικερδείς επενδύσεις οι παραγωγοί. Στην πραγματικότητα, είναι για να έχουμε χαμηλότερες τιμές" ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα υπεράκτια είναι εθνική υπόθεση γιατί η Ελλάδα έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Αν. Μεσόγειο.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι περιοχές που επιλέχθηκαν έχουν ισχυρό αιολικό δυναμικό, ενώ σε σχέση με την Ελούντα και τις αναφορές για οπτική αλλά και ηχητική όχληση, που θέτει η τοπική κοινωνία και ειδικά ο τουριστικός κλάδος τόνισε:
"Η υπόθεση της οπτικής επαφής είναι δύσκολη γιατί όχληση μπορεί να αποτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συνεπώς, πρέπει να θυμόμαστε ότι για να έχουμε ΑΠΕ, κάποια παρέμβαση στο τοπίο θα συμβεί. Δεν υπάρχει σημείο αυτής της χώρας χωρίς όμορφο τοπίο", υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι στο 95% των θαλάσσιων “οικοπέδων” δεν καταγράφονται αντιδράσεις τονίζοντας ότι υπάρχει συζήτηση με την κοινωνία του Λασιθίου για να εξεταστεί μια βέλτιστη λύση. Όπως ανέφερε, υπάρχει τροποποίηση του σχεδίου και έτσι με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών δε θα υπάρχει οπτική επαφή, με την Ελούντα, αλλά μόνο με τη βόρεια πλευρά του ακρωτηρίου του Αφορεσμένου, κάτι, που όπως είπε, δεν επηρεάζει τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
Σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη, που ωστόσο δεν έχουν μπει στην όλη συζήτηση, ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να καθοριστεί που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες και στη συνέχεια να εξεταστεί το θέμα. Όπως είπε, ‘όμως, τα ανταποδοτικά πρέπει και θα είναι σημαντικού ύψους κατ' αναλογία με τα έργα, αλλά και σε επίπεδο ευρύτερης περιφέρειας, παρά δήμων.
Τέλος, σε ότι αφορά τον ηλεκτρικό χώρο στην Κρήτη, ο υπουργός τόνισε πως έχει δεσμευτεί χώρος για το μεγαλύτερο έργο ενεργειακών κοινοτήτων, το Απόλλων, που καλύπτει ευάλωτους καταναλωτές, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ.
"Χώρο χρειάζονται όσοι θέλουν να αναπτύξουν ΑΠΕ για να πουλήσουν στο δίκτυο. Το net metering έχει τελειώσει με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Από δώ και πέρα στρεφόμαστε στο net billing. Πρέπει να το δουν προσεκτικά οι άνθρωποι, γιατί δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές", σχολίασε.
Η κριτική του ΠΑΣΟΚ
“Επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, αυτό που έχουμε τονίσει, εδώ και καιρό, για την αδιαφάνεια, με την οποία η κυβέρνηση χαράσσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας” ανέφερε, με βάση σχετική ανακοίνωση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φρ. Παρασύρης και προσέθεσε:
“Η διαβούλευση γίνεται μέσω διαρροών σε ΜΜΕ, με δημοσιεύματα και επιλεκτική ενημέρωση υπηρεσιακών και επιχειρηματικών παραγόντων.
Από τότε, δε, που προέκυψε το ζήτημα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση υιοθετεί κάθε βδομάδα κι ένα διαφορετικό σχέδιο. Με αφορμή, όμως, το αγροτικό ρεύμα φαίνεται ότι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου», υπερβαίνοντας κάθε θεσμική λειτουργία προκειμένου να ξαναμοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος.
Απουσία, έστω και υποτυπώδους διαβούλευσης, καταστρατηγώντας την αρχή της προβλεψιμότητας, επιτείνοντας την αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, η ηγεσία του Υπουργείου, για ακόμα μια φορά προετοιμάζει «εν κρυπτώ», μια ακόμη, νομοθετική πρωτοβουλία με διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια, επιχειρώντας να ξαναμοιράσει την «ενεργειακή πίτα» της χώρας.
Δε γίνεται για τόσο σημαντικά θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η διαβούλευση να γίνεται μέσω διαρροών, δημοσιευμάτων και ομάδων εργασίας. Έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν σε συντονισμένη ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση και προφανώς να ακολουθήσουν τη δέουσα κοινοβουλευτική πρακτική, με ενημέρωση των αρμόδιων επιτροπών.
Πέραν τούτων, αποκαλύπτεται, τώρα, η αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία προσπαθούν να «διορθώσουν» και να καλύψουν ανάγκες για τις οποίες είτε δεν είχαν προετοιμαστεί, είτε αγνοούσαν. Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με μια φωτογραφική υπουργική απόφαση διαμοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο την προηγούμενη τετραετία, έρχεται σήμερα και αλλάζει ξανά τις προτεραιότητες στους Όρους Σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ. Έναν χρόνο μετά την τελευταία Υπουργική Απόφαση, η οποία τροποποίησε τους Όρους Σύνδεσης, ετοιμάζεται να καταθέσει διατάξεις, οι οποίες επιβάλλονται, λόγω αδυναμίας εφαρμογής των μέτρων που ήδη έχουν εξαγγείλει για το αγροτικό ρεύμα. Αντί να προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες τροποποιήσεις και εμβαλωματικές λύσεις, είχαν υποχρέωση εδώ και πέντε χρόνια να χαράξουν ένα σταθερό σχέδιο αντιμετώπισης για τη διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου, του οποίου οι δικές τους πολιτικές έχουν καταστήσει «αγαθό εν ανεπαρκεία».
Έστω και τώρα, και ενώ έχουν «υποθηκεύσει» το ενεργειακό μέλλον της χώρας και αφού έχουν χαράξει τις «μπλε γραμμές» στον ενεργειακό χάρτη, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μας ενημερώσει για τις επικείμενες αλλαγές τις οποίες προετοιμάζει.”