Επί θύραις βρίσκονται δυο διαγωνισμοί που θα διενεργήσει η ΡΑΑΕΥ και θα ανοίξουν το δρόμο για εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες και σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένη μπαταρία. Ο λόγος για τον τρίτο διαγωνισμό για μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών που θα αφορά στην κατακύρωση τιμής αποζημίωσης και την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση μονάδων συνολικής ισχύος 300 MW που θα εγκατασταθούν κατά κύριο λόγο στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και κατά δεύτερο λόγο σε άλλες περιοχές που θα καθοριστούν απόν τον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ και αποθήκευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ιωάννης Χαραλαμπίδης, ο διαγωνισμός -με τον οποίο κλείνει ο κύκλος των τριών διαδικασιών που καλύπτονται από εγκεκριμένο σχήμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση της εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1 GW με πόρους 341 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης- θα διεξαχθεί με τους ίδιους όρους με τον οποίο έγινε ο δεύτερος διαγωνισμός, με αναμενόμενη ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης 115.000 ευρώ/MW/έτος και αναμενόμενη επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/ΜW. Στον διαγωνισμό αυτό θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι όμιλοι που «πέρασαν» έργα στους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς -με όριο ισχύος συμμετοχής στα 100 MW- ενώ από τον δεύτερο διαγωνισμό είχαν κοπεί οι εταιρείες που είχαν περάσει έργα στον πρώτο.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, εξάλλου, μέσα στο καλοκαίρι -προς τον Ιούνιο- θα διεξαχθεί και διαγωνισμός για να «κλειδώσουν» ταρίφες έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη μπαταρία, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου που θα διευκολύνει την ενσωμάτωση περισσότερων νέων έργων στο δίκτυο. Προτού ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή προκηρύξει τον διαγωνισμό απαιτείται αφενός τροποποίηση του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMP) σχήματος για διαγωνιστικές διαδικασίες (μέσω του οποίου προβλέπεται η εγκατάσταση κατά την περίοδο 2021-2025 έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4,2 GW με συνολική επιδότηση της τάξης των 2,27 δις. ευρώ από την Πολιτεία) και στη συνέχεια τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τους όρους του διαγωνισμού.
Κατά την χθεσινή ημερίδα της ΡΑΑΕΥ, εξάλλου, παρουσιάστηκαν στοιχεία που παρουσιάζουν ανάγλυφα το εκρηκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον που παραμένει τόσο για μονάδες αποθήκευσης όσο και έργα ΑΠΕ, η διαχείριση του οποίου γίνεται ολοένα 37και πιο δύσκολη υπόθεση: Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και τον Φεβρουάριο είχαν εκδοθεί 815 Άδειες Αποθήκευσης συνολικής ισχύος 44,1 GW, τη στιγμή που το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει την εγκατάσταση μονάδων 5,1 GW στο τέλος της δεκαετίας.
Όσον αφορά στους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, έως το Νοέμβριο του 2023 είχαν εκδοθεί από τη ΡΑΕΕΥ Βεβαιώσεις Παραγωγού (που αποτελούν το πρώτο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας) συνολικής ισχύος 82 GW, εκ τω οποίων τα 25,66 MGW αφορούν αιολικά έργα και τα 57,17 GW φωτοβολταϊκά έργα, για τα οποία οι Άδειες έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2018.
Κατά την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2023) τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά σε λειτουργία ήταν 11,5 GW, εκ των οποίων τα 5 GW αιολικά και τα 6,35 GW φωτοβολταϊκά. Στα ενδιάμεσα αδειοδοτικά στάδια μεταξύ των έργων που έχουν λάβει Βεβαίωση Παραγωγού και αυτών που «έχουν μπει στην πρίζα», υπάρχουν 1692 έργα ισχύος 35,5 GW που έχουν λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (και περιμένουν να λάβουν Όρους Σύνδεσης από τους Διαχειριστές), 287 έργα ισχύος 5,1 GW με Άδεια Εγκατάστασης και 644 έργα συνολικής ισχύος 5,4 GW με Άδεια Λειτουργίας