Μενού Ροή
yperaktia aiolika- wind park
Στην αγορά του Μπιλμπάο τα πρώτα πέντε ελληνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αρης Στεφάτος μιλώντας σε πάνελ κατά το ετήσιο συνέδριο της Wind Europe που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Το παρών στο ίδιο πάνελ έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, ο οποίος εστίασε περισσότερο στις προοπτικές για τα χερσαία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, αναφέροντας τρεις προκλήσεις για τη μελλοντική τους ανάπτυξη:

  • Πρώτον, την επέκταση και την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού
  • Δεύτερον, την ισορροπία στο μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ με περισσότερη αιολική ενέργεια σε σχέση με το “business as usual” σενάριο
  • Και τρίτον,  τον περιορισμό των περικοπών της πράσινης ενέργειας

Τόσο ο κ. Στεφάτος όσο και ο κ. Παπασταματίου έθιξαν το θέμα δημιουργίας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε στην δική της παρέμβαση -σε άλλο πάνελ- και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει τα ναυπηγεία, τα λιμάνια και κατασκευαστές εξοπλισμου με ισχυρή διεθνή παρουσία σε κλάδους όπως τα καλώδια και το σκυρόδεμα, ώστε να ηγηθεί της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ίδια υπενθύμισε τον εθνικό στόχο για εγκατάσταση 1,9 GW από offshore έργα έως το τέλος της δεκαετίας, τονίζοντας ότι το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην περιοχή και μεσομακροπρόθεσμα έχει υψηλή αξία για την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Γηραιάς Ηπείρου.

Που έχει δεσμευθεί ο ηλεκτρικός χώρος για τα υπεράκτια αιολικά

Οι δηλώσεις των κ.κ. Σδούκου, Στεφάτου και Παπασταματίου στο Μπιλμπάο συνέπεσαν με την θέση σε δημόσια διαβούλευση του νέου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2025-2034, όπου -μεταξύ άλλων- δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πού έχει δεσμευθεί ο ηλεκτρικός χώρος όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί το πρώτο «κύμα» των Υπεράκτιων Αιολικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το νέο ΔΠΑ, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) εισηγήθηκε στις αρχές του έτους τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή έργων ΥΑΠ συνολικής ισχύος 2 GW, η οποία επιμερίζεται ως εξής: Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας) 600 MW, Κρήτη 600 MW , Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος) 250 MW,  Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) 200 MW, Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή) 350 MW.

Όπως επισημαίνεται από τον ΑΔΜΗΕ, η επέκταση του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς στο νησιωτικό χώρο δίνει ώθηση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων καθώς μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή παραγωγής σε σημεία σύνδεσης του Συστήματος, καθιστώντας οικονομικοτεχνικά βιώσιμες νέες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Ο Διαχειριστής θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων  και θα την υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, τροποποιώντας το σημερινό επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την σχετική εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Εργων ΥΑΠ.  Στο πλαίσιο αυτό θα εκτιμήσει τοκ κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών που θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται  μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.

Σημειώνεται ότι στο Μπιλμπάο υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη σχεδιασμού των δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (και όχι εθνικό όπως γίνεται μέχρι τώρα), τονίζοντας ότι τα δίκτυα θα τεθούν στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τρόποι για την επιτάχυνση των νέων υποδομών σε δίκτυα, μέσω του εξορθολογισμού των αδειοδοτικών διαδικασιών και της χρηματοδότησης και του κεντρικού και ολιστικού σχεδιασμού τους.

Πρώτη δημοπρασία για offshore αιολικά στη Νορβηγία

Τέλος, η εκδήλωση της Wind Europe συνέπεσε και με δυο σημαντικά ορόσημα για την αιολική βιομηχανία της Ευρώπης: Πρώτον, την υπογραφή εθνικού «Αιολικού Συμφώνου» (Wind Charter) από την ισπανική κυβέρνηση (σε συνέχεια του  αντίστοιχου ευρωπαϊκού που υπεγράφη πρόσφατα) και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δημοπρασίας για offshore αιολικά πάρκα στη Νορβηγία (χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει αναπτύξει διμερή συνεργασία στο εν λόγω πεδίο),  όπου η κοινοπραξία της βελγικής Parkwind (που έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα) και της σουηδικής Ingka Investments κατέθεσε την πιο ανταγωνιστική προσφορά για (0,099 ευρώ/κιλοβατώρα ή 99 ευρώ/MWh)  για την ενέργεια που θα παραχθεί από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ισχύος 1,5 GW που θα αναπτύξει στο οικόπεδο Southern North Sea II και θα λάβει κρατική ενίσχυση, με την υπογραφή CfD διάρκειας 15 ετών.  Η βελγο-σουηδικη κοινοπραξία επικράτησε μεταξύ των υπολοίπων τεσσάρων ανταγωνιστών που ήταν η Aker Offshore Wind, η σύμπραξη BP-Statkraft, η σύμπραξη Equinor-RWE και η Norseman Wind.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας