Μενού Ροή
yperaktia aiolika wind
Τι ψάχνουν Σδούκου και Στεφάτος στο Μπιλμπάο - Πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story των υπεράκτιων αιολικών

Η προώθηση του story της Ελλάδας για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και επαφών που θα έχουν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου ξεκινά σήμερα το ετήσιο συνέδριο της Wind Europe.

Οι επαφές αυτές γίνονται με «φόντο» τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την ωρίμανση των σχετικών projects (ρύθμιση που θα επιτρέψει στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού για την ανάθεση των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών στα θαλάσσια οικόπεδα που θα αναπτυχθούν τα πρώτα offshore πάρκα), τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με νέους ξένους «παίκτες» που ενδιαφέρονται να εισέλθουν σε αυτή τη νέα αγορά αλλά και τις προσπάθειες να κατευναστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (Κρήτη).

Πράγματι, χθες, εκπρόσωποι της Corio Generation (του εξειδικευμένου «βραχίονα» ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων της αυστραλέζικης Macquarie) και της ελληνικής Globalsat συναντήθηκαν με τον Υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη.  Corio και Globalsat ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβριο την έναρξη της συνεργασίας τους, για την από κοινού διερεύνηση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.  Κατά τη συνάντηση οι δυο εταιρείες παρουσίασαν τους στρατηγικούς τους στόχους για την αξιολόγηση περιοχών κατάλληλων για την ανάπτυξη ΥΑΠ, υποστηρίζοντας τους  στόχους που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie έχει ήδη πολυσχιδή παρουσία στην ελληνική ενεργειακή αγορά, κατέχοντας -μέσω διαφορετικών σχημάτων- το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το 50% της Enel Green Power, ενώ δραστηριοποιειται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και μονάδων αποθηκευσης μέσω της Cero Generation . Όπως σημείωσε το στέλεχος της Corio Guillermo Martinez–Navas μετά τη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη, «Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο δυναμικό για την παραγωγή καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας μέσω της υπεράκτιας αιολικής και η ανάπτυξη ενός ακμάζοντος υπεράκτιου αιολικού τομέα συνεπάγεται τεράστια οικονομικά οφέλη. Γι αυτό ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στην επίτευξη των φιλοδοξιών της».

Τα τρία συστατικά του success story των Υπεράκτιων Αιολικών

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και ξένοι παράγοντες εντοπίζουν την Ελλάδα ως μια από τις πλέον υποσχόμενες αγορές της Ευρώπης για την ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Xodus Τζέιμι μακ Ντόναλντ, τρία είναι τα βασικά συστατικά που προσελκύουν τους developers ΥΑΠ σε μια συγκεκριμένη χώρα: Το πρώτο είναι ο δρόμος προς την αγορά, δηλαδή η χώρα πρέπει να έχει ένα σύστημα όπου η παραγόμενη ενέργεια από τα offshore πάρκα να μπορεί να πωληθεί σε τιμές που να καθιστούν τα έργα βιώσιμα. Το δεύτερο είναι η χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου και το πώς θα συνδεθούν τα έργα σε αυτό και το τρίτο είναι οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την Xodus, η Πορτογαλία εμφανίζεται ως μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη για τα Υπεράκτια Αιολικά, έχοντας δεσμευθεί να βάλουν στην πρίζα έργα ισχύος 10 GW έως το τέλος της δεκαετίας. Τον περασμένο Νοέμβριο, περί τις 50 εταιρείες και κοινοπραξίες εξέφρασαν ενδιαφέρουν να συμμετάσχουν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία που θα αφορά τρία θαλάσσια οικόπεδα με προοπτικές ανάπτυξης offshore πάρκων συνολικής ισχύος 3,5 GW. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται η Corio, η γερμανική RWE και η ισπανική Iberdrola –«παίκτες» που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά, αλλά και κολοσσοί του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η νορβηγική Equinor, η γαλλική TotalEnergies, η ισπανική Repsol και η GALP.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας