Μενού Ροή
fotovoltaika
Κύπρος: Πολεοδομική άδεια σε 541 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα – 47 αιτήσεις σε περιοχές αναδασμού

Παρ’ όλον ότι τρεις υπουργοί αποφάσισαν να μην εγκρίνονται αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές αναδασμού, όσες από αυτές είχαν υποβληθεί στο παρελθόν εξακολουθούν να εξετάζονται.

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη, η τελευταία αίτηση που υπεβλήθη οδηγείται σε απόρριψη ακριβώς λόγω της απόφασης των τριών υπουργών (Εσωτερικών, Γεωργίας και Ενέργειας) για «μη αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές αναδασμού».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξηγεί στην απάντηση του, πως «τόσο το υπουργείο Γεωργίας όσον και η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας συστήνουν αρνητική αντιμετώπιση της υπό αναφορά αίτησης».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιωάννου, το υπουργείο Γεωργίας και η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας έχουν αρνητικές απόψεις, αφενός επειδή το τεμάχιο της προτεινόμενης ανάπτυξης βρίσκεται σε περιοχή αναδασμού και αφετέρου διότι «βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πλησιέστερη oικιστική ζώνη».

Σημειώνεται, πως στην τελευταία ενημέρωση της Βουλής, ως προς τις αιτήσεις που αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη της εύφορης γης και των περιοχών αναδασμού, αναφερόταν πως οι συνολικές αιτήσεις που αφορούσαν αναπτύξεις φωτοβολταϊκών πάρκων, δυναμικότητας πέραν των 150 KW (κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον Δεκέμβριο του έτους 2022) ανέρχονται στις 778. Σε 541 από αυτές χορηγήθηκε πολεοδομική άδεια ενώ 154 βρίσκονταν υπό εξέταση.

Από σχετικά στοιχεία τα οποία είχε καταθέσει το Τμήμα Πολεοδομίας, προκύπτει επίσης, πως οι 47 χωροθετούνται σε περιοχές αναδασμού και αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,6% επί του συνόλου (των 541 που εγκρίθηκαν). Από τις 47 αιτήσεις που εγκρίθηκαν σε περιοχές αναδασμού, οι 32 βρίσκονται σε ξηρικό αναδασμό, 8 σε μεικτό αναδασμό και 7 σε αρδευόμενο αναδασμό, ενώ 4 αιτήσεις βρίσκονταν υπό εξέταση.

Από τις συνολικά 778 αιτήσεις που υπεβλήθησαν, οι 359 αφορούσαν εκτάσεις γης που βρίσκονταν στην επαρχία Λευκωσίας, οι 99 στην επαρχία Λεμεσού, οι 182 στη Λάρνακα, οι 80 στην Πάφο και οι 58 στην Αμμόχωστο.

Από τις 541 χορηγηθείσες αιτήσεις, οι 278 αφορούν εκτάσεις γης στην επαρχία Λευκωσίας, οι 71 εμπίπτουν στην επαρχία Λεμεσού, οι 108 την επαρχία Λάρνακας, οι 45 την επαρχία Πάφου και οι 39 την επαρχία Αμμοχώστου. Από τις (τότε) 154 εκκρεμούσες, στη Λευκωσία εκκρεμούσαν 64, στη Λεμεσό 11, στη Λάρνακα 40, στην Πάφο 25 και στην Αμμόχωστο 14.

Από τις 32 αιτήσεις που εγκρίθηκαν σε ξηρικό αναδασμό οι 29 αφορούσαν τη Λευκωσία, οι 2 τη Λεμεσό και η μία τη Λάρνακα. Από τις οκτώ αιτήσεις που εγκρίθηκαν σε μικτό αναδασμό, οι έξι αφορούσαν τη Λάρνακα και οι δύο την Πάφο. Τέλος, οι επτά άδειες που δόθηκαν σε αρδευόμενο αναδασμό, η μία αφορά τη Λευκωσία, οι τρεις τη Λάρνακα, η μία την Πάφο και οι δύο την Αμμόχωστο.

Εκκρεμεί και ο αστικός αναδασμός

Πέραν του θέματος του αναδασμού στην ύπαιθρο, απασχολεί και ο αστικός αναδασμός, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη περίκλειστων τεμαχίων γης εντός των πόλεων τα οποία σήμερα μένουν αναξιοποίητα.

Αυτό θα δημιουργήσει νέους χώρους για στέγαση, θα περιορίσει την εξάπλωση εκτός πόλεων και συνακόλουθα η μεταφορά υπηρεσιών και υποδομών, οι οποίες απαιτούν ψηλό κόστος υλοποίησης.
Προς το σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε σχετικά πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, πέραν της δημιουργίας και προσφοράς γης έτοιμης για ανάπτυξη, θα συμβάλει, επίσης, «και στη διασφάλιση των αναγκαίων χώρων δημόσιας χρήσης και χώρων για κοινωφελείς σκοπούς, στην αναδιοργάνωση των ιδιοκτησιών μέσα σε Ζώνες Ανάπτυξης, καθώς και στην ορθολογική χωροθέτηση χρήσεων μεγάλης κλίμακας…».

Σε κείμενο που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται, πως «ο αστικός αναδασμός συμβάλλει στη μείωση της διάσπαρτης ανάπτυξης και της ανάγκης για μεμονωμένη κατοικία εκτός ορίων ανάπτυξης. Θεωρητικά, σε κάποιο στάδιο θα διαμορφωθούν νέα οικόπεδα, δημόσιοι δρόμοι/ πεζόδρομοι/ χώροι στάθμευσης, ανοικτοί δημόσιοι χώροι/ πλατείες, δημόσιοι χώροι πρασίνου, χώροι για κοινωνικό εξοπλισμό, άλλοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Σημειώνεται, πως το αρχικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις 16/12/2009, κάτι το οποίο σημαίνει πως η συζήτηση για διαμόρφωση του άρχισε σε υπηρεσιακό επίπεδο, τουλάχιστον μερικά χρόνια πριν.

Πηγή: Φιλελεύθερος 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας