Tην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής ισχύος 3,1 MW προγραμματίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στην κοινότητα Γερολάκκου. Το προτεινόμενο έργο εμπίπτει εξολοκλήρου στη νεκρή ζώνη όπου ελέγχεται από την Ειρηνευτική Δύναμη.
Σκοπός του έργου είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή του στην αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο και παράλληλα η μείωση στο ποσοστό χρήσης συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η επίτευξη του σκοπού αυτού θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα.
Στα πλαίσια εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας η ΑΗΚ κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές, Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ). Σκοπός της ΜΕΕΠ είναι ο τεκμηριωμένος προκαταρκτικός εντοπισμός των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προκύπτουν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Η ΜΕΕΠ είναι ανοικτή για διαβούλευση από την Περιβαλλοντική Αρχή μέχρι τις 17/5/2024.
Η συνολική έκταση των τεμαχίων του προτεινόμενου έργου είναι 38.518 τ.μ.. Η συνολική έκταση των τεμαχίων που θα καλυφθεί για την εγκατάσταση των φβ πλαισίων και των συναφών υποδομών τους καλύπτει ένα ποσοστό της τάξεως του 40% περίπου σε σχέση με τη συνολική έκταση των τεμαχίων. Σημειώνεται ότι εντός των κρατικών τεμαχίων που είναι περίκλειστα στα τεμάχια ανάπτυξης υφίστανται πάσσαλοι φωτισμού προσέγγισης του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
Για τα συγκεκριμένα κρατικά τεμάχια, έχει εξασφαλιστεί διαβούλευση με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όπου αναφέρεται ότι δεν φέρει ένσταση στην αξιοποίηση του χώρου των δικαιωμάτων διάβασης προς τα κρατικά τεμάχια από τις εγκαταστάσεις του προτεινόμενου έργου, ωστόσο, σε περίπτωση επαναλειτουργίας του αεροδρομίου, υπάρχει η πιθανότητα να ζητηθεί να μετακινηθούν κάποια από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια για να επιτυγχάνεται η εύκολη πρόσβαση προς τα κρατικά αυτά τεμάχια και για την συντήρηση των καλωδίων του φωτισμού.
Τα τεμάχια σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Γεωργίας, εμπίπτουν στην ουδέτερη ζώνη με χρήση γης γεωργική μέτριας γονιμότητας η οποία δεν αρδεύεται. Επομένως, θετική προσέγγιση για τη δημιουργία φβ πάρκου εντός της νεκρής ζώνης έχει και το Τμήμα Γεωργίας.
Πηγή: philenews.com