Τους στόχους της Hexicon Power στην Ελλάδα και το ευρύτερο τοπίο στα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Μικέλης Χατζηγάκης σε συνέντευξη του στο περιοδικό Forbes. Η Hexicon διαθέτει τη δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μία πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο αναλογικό κόστος.
Η πατέντα της TwinWind έχει την καινοτομία να έχει δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα και έτσι έχει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας ανά συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με την συμβατική τεχνολογία που τοποθετεί μια ανεμογεννήτρια σε κάθε πλωτήρα. Συνεπώς, με την τεχνολογία TwinWind™ τα κόστη είναι μειωμένα (π.χ. χρησιμοποιείται λιγότερο καλώδιο, λιγότερος χάλυβας λόγω του μικρότερου αριθμού πλωτήρων, κ.ο.κ) τα οποία επιτρέπουν χαμηλότερες τιμές ενέργειας και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power “ο σχεδιασμός TwinWind™ είναι συμβατός με όλα τα μεγάλα σχέδια υπεράκτιων ανεμογεννητριών και μπορεί να υποστηρίξει ανεμογεννήτριες που κυμαίνονται από 3MW έως 15+MW και άνω.”
Ο κ. Χατζηγάκης σημειώνει ότι σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά συμβαίνει μια κοσμογονία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν τα προγράμματά τους, που είναι εξαιρετικά φιλόδοξα. Η Hexicon δουλεύει σε projects από την Κορέα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα. Και μέσα από τα διάφορα έργα μας τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αποκτηθεί σημαντικές εμπειρίες, εξειδεικευμένες δεξιότητες και εργαλεία που μπορούν, δυνητικά, να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην ελληνική αγορά. Η βαθιά τεχνογνωσία στο τεχνολογικό σκέλος δίνει στην εταιρεία ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Συνεπώς, βλέπουν πολύ θετικά την επιτάχυνση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί πιστεύουν πως είναι ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power μίλησε για τον σπάνιο συνδυασμό βαθιάς γνώσης και εμπειρίας στα διάφορα στάδια ανάπτυξης ενός υπεράκτιου έργου που έχει η Σουηδική εταιρεία, αλλά και την ικανότητα παροχής προηγμένης τεχνολογίας. Στην Ελλάδα η εταιρεία εξετάζει συμπράξεις με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους που θα επιτρέψουν την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων που θα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.
Συγχρόνως, ο κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε ότι “η επιτάχυνση της διαδικασίας προκειμένου να φτάσουμε σε ένα πρώτο διαγωνισμό για ένα πάρκο μερικών δεκάδων MW πριν τον κυρίως διαγωνισμό, θα δώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών στην Ελλάδα. Αποτελεί, άλλωστε, και βέλτιστη πρακτική στο εξωτερικό (π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, κτλ). Όλες οι χώρες που είναι μπροστά στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών ξεκίνησαν με κάποιας μορφής πρώιμα ή πιλοτικά προγράμματα. Οπότε δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην έχουμε σχετικές εξελίξεις και στην χώρα μας“.