Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 4 ηπείρους και χαρτοφυλάκιο προς ανάπτυξη 20 GW (portfolio gross capacity). Διαθέτει την δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο κόστος. Αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας (LCOE) παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει θυγατρική την Hexicon Power σε ένα σχήμα που συμμετέχουν και Έλληνες επενδυτές. Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power είναι ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης που μιλά στο energymag.gr για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, την μετατροπή της χώρας σε ένα hub αιολικής ενέργειας, αλλά και για την ανάγκη "ζύμωσης" με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα εγκατασταθούν.
Οι βάσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπαίνουν στη χώρα μας. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Με ποιον τρόπο μπορούν να καμφθούν;
Πράγματι, οι βάσεις για τα υπεράκτια αιολικά μπήκαν πρόσφατα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Οι τοπικές αντιδράσεις είναι, σε ένα βαθμό, αναμενόμενες αν και ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα έντονες. Αλλά μην έχετε αμφιβολία ότι όσο κοντεύουμε στους διαγωνισμούς και η προοπτική εγκατάστασης των θαλάσσιων ανεμογεννητριών γίνεται πιο σαφής οι αντιδράσεις θα εντείνονται. Για αυτό και πρέπει από τώρα η πολιτεία και οι εταιρείες να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και να εξηγήσουμε τα οφέλη που αυτές θα αποκομίσουν. Μεγάλα οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και την ενεργειακή μας ανεξαρτησία (επιτακτική ανάγκη ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία) αλλά για τις τοπικές οικονομίες. Γιατί η προώθηση αυτών των πάρκων θα συνδεθεί με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και υπεραξία για την οικονομία μας. Και είναι υποχρέωση των εμπλεκόμενων φορέων να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο για τα οφέλη που αυτές θα αποκομίσουν αλλά και να αποδομήσουν τα fake news που δειλά δειλά έχουν αρχίσει να ξεπροβάλουν. Το ζητούμενο είναι να μην καθυστερήσουμε αλλά να ξεκινήσουμε την διαβούλευση άμεσα πριν προλάβει να δημιουργηθεί momentum τοπικών αντιδράσεων.
Ποια θα είναι τα οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα;
Τα οφέλη θα είναι σημαντικά τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Για να σας μιλήσω με αριθμούς, το ΙΟΒΕ παρουσίασε πρόσφατα μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την επίδραση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Ελληνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που μπορεί να φτάσει έως και 1.9 δις ευρώ ανά έτος, που ισούται περίπου με το 1% του ΑΕΠ μας, και στην δημιουργία 44.000 νέων θέσεων εργασίας. Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο στην ανάλυση του για επενδύσεις της τάξης των 60 δις ευρώ μέχρι το 2050 και για σημαντική προστιθέμενη αξία στην εγχώρια οικονομία μας. Αυτό που αναφέρεται από τον ΙΟΒΕ σε πανελλαδικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι θα αφήσει και θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες με νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και καθαρότερο περιβάλλον.
Μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα και να μετατραπεί σε ένα hub αιολικής ενέργειας;
Θεωρώ πως αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στο ζήτημα των υπεράκτιων αιολικών. Να μετατραπεί η χώρα σε hub υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει τρομακτικά πλεονεκτήματα: έχει το ισχυρότερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό στην Μεσόγειο και ένα από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη. Έχει μεγάλη ακτογραμμή και, κατά συνέπεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά θαλάσσια αιολικά πάρκα μέσα στις επόμενες δεκαετίες που θα τροφοδοτούν την χώρα με καθαρή ενέργεια. Αλλά δεν φτάνει μόνο να αξιοποιήσουμε τα φυσικά μας πλεονεκτήματα. Πρέπει να χτίσουμε και μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα που θα εξυπηρετεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ευρύτερα την ΝΑ Ευρώπη. Και σε αυτό το κομμάτι έχουμε τις βάσεις να τα καταφέρουμε γιατί η χώρα έχει λιμάνια, ναυπηγεία, εξαιρετικές εταιρείες καλωδίων, σημαντικές εταιρείες χάλυβα και τσιμέντου, και μια ισχυρή ναυτιλιακή κοινότητα που ήδη επενδύει σε πλοία μεταφοράς και εγκατάστασης των πλωτών ανεμογεννητριών. Τώρα είναι η σειρά της πολιτείας να τρέξει τις διαδικασίες γρήγορα και αποτελεσματικά και να δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να προσελκυσθούν οι επενδύσεις και να γίνουμε ένα κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Είστε ευχαριστημένος με την προτεραιοποίηση στη συνδεσιμότητα των έργων ΑΠΕ; Κατανέμεται σωστά ο ηλεκτρικός χώρος;
Η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου είναι, πράγματι, μια δύσκολη εξίσωση που δεν μπορεί να τους αφήσει όλους ευχαριστημένους. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια η κατανομή να είναι δίκαιη και να εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της χώρας. Από εκεί και πέρα, είμαι ικανοποιημένος που η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στα 1.9GW που απαιτούνται για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην πρώτη φάση μέσω της νομικής δέσμευσης αυτών. Γιατί θεωρώ ότι τα θαλάσσια αιολικά λόγω των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων πρέπει να αποτελούν εμπράκτως στρατηγική στόχευση στην ενεργειακή μας πολιτική.
Ποιος ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ και των υψηλών τελών δικτύων; Ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες και το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης...
Η αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε, τα δίκτυα χτίστηκαν τις δεκαετίες μετά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι σε μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένα. Συνεπώς, και οι αντίστοιχοι Ευρωπαϊκοί διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τα δίκτυα τους. Η ανάπτυξη του δικτύου πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα στην ενεργειακή μας πολιτική γιατί επιτρέπει την σύνδεση και αξιοποίηση των ΑΠΕ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και να πιάσει τους «πράσινους» στόχους της η χώρα. Για αυτό και απαιτείται να γίνει η αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων όπως σωστά πράττει ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση δυσκολεύει το έργο του ΑΔΜΗΕ που καλείται να καταβάλει μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κόστος. Αυτό όμως δεν πρέπει να μειώσει την ταχύτητα στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου – ακόμα και με μεγαλύτερο κόστος - γιατί έτσι θα υπονομευόταν η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην χώρα.