Ερευνητές από την Κίνα και τη Μαλαισία έχουν εξερευνήσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα παραγωγής φωτοβολταϊκών και τις σχετικές εφαρμογές από παγκόσμια προοπτική. Επικεντρώθηκαν στην αναθεώρηση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση σημείου μέγιστης ισχύος (MPP), στην πρόβλεψη ισχύος και στην ανίχνευση σφαλμάτων στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δημοσιεύσεις που δείχνουν πώς οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης επιλύουν προβλήματα παρακολούθησης, συντάσσοντας μεμονωμένες και υβριδικές μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Για την πρόβλεψη ισχύος, οι αλγόριθμοι AI μπορούν να ανιχνεύσουν αποκλίσεις από τις κανονικές λειτουργίες που μπορεί να υποδεικνύουν σφάλματα ή ανωμαλίες, όπου η μη αυτόματη επιθεώρηση μπορεί να μην αρκεί.
«Το συνολικό μήνυμα είναι μια αισιόδοξη προοπτική για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές ενεργειακές λύσεις», δήλωσε ο Xiaoyun Tian, ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει σημαντική δυνατότητα μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και για να γίνει η καθαρή ενέργεια πιο προσιτή και αξιόπιστη για έναν ευρύτερο πληθυσμό».
Το έγγραφο εξετάζει επίσης τις προκλήσεις που προκύπτουν καθώς η λειτουργική απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως τα αναθεωρημένα πρότυπα για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, η διεπιστημονική συνεργασία και τα αναδυόμενα έξυπνα δίκτυα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης για φωτοβολταϊκά συστήματα, στην εφαρμογή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα υποδομή φωτοβολταϊκών, στην κλιμάκωση της επιτυχημένης ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών πολιτικών, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και στην ευθυγράμμιση της προόδου με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας.
«Οι τεχνικές που βασίζονται στο AI είναι απαραίτητες για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Tian.
Η ερευνητική εργασία, «A Comprehensive Review of Artificial Intelligence Applications in the Photovoltaic Systems», είναι διαθέσιμη στην τελευταία έκδοση του CAAI Artificial Intelligence Research. Η ομάδα αποτελείται από ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Hebei και το Universiti Tunku Abdul Rahman.