«Το λιανεμπόριο τροφίμων αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες εδώ και χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, αυτές "εισβάλουν" και στο ίδιο το κατάστημα και έρχονται σε επαφή με τον πελάτη. Κάνουν την αγοραστική εμπειρία πιο εύκολη, τη βόλτα του στο κατάστημα πιο ευχάριστη, τα ψώνια του πιο γρήγορα, τη διαθεσιμότητα των προϊόντων μεγαλύτερη». Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της METRO AEBE, μιλά με σταθερότητα και πίστη στο φυσικό κατάστημα. «Σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο Νότο της Ευρώπης, η επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα, η ευκαιρία να συνομιλήσει κανείς με άλλους ανθρώπους και η δυνατότητα να δει και να αγγίξει τα προϊόντα που επιλέγει, έχει αποδειχθεί ως τώρα αναντικατάστατη. Γι' αυτό και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει κερδίσει μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών αγορών. Ναι, στο μέλλον αυτό θα αυξηθεί, αλλά πιστεύω ότι για πολλά χρόνια ακόμα το φυσικό κατάστημα, το οποίο και αυτό θα εξελίσσεται συνεχώς, θα είναι το κύριο σημείο για τις αγορές τροφίμων», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη.
Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), όπου σπούδασε τη δεκαετία του '80, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 2001, μόλις 33 ετών, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της METRO AEBE. Από τότε, η πορεία της εταιρείας υπήρξε σταθερά αναπτυξιακή. Το 2016, η METRO εξαγόρασε την αλυσίδα Βερόπουλος, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στο ελληνικό λιανεμπόριο. Σήμερα η εταιρεία αριθμεί 270 καταστήματα λιανικής πώλησης My market και My market Local, καθώς και 50 METRO Cash & Carry. Το ανθρώπινο δυναμικό της ξεπερνά τα 11.300 άτομα.
Το 2020, η METRO άνοιξε το πρώτο της κατάστημα εκτός Ελλάδας, στη Λεμεσό της Κύπρου, μέσω της θυγατρικής MCC BEST VALUE LTD. Ο κύκλος εργασιών της φτάνει τα 1,59 δισ. ευρώ. Ο ίδιος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ και του ΙΕΛΚΑ.
Μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης για κάθε εργαζόμενο σε αλυσίδα super market
Μιλώντας για τις δυνατότητες που ανοίγει ο κλάδος σε νέους εργαζόμενους, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όσους ενδιαφέρονται να εισέλθουν στον κλάδο. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως και η METRO, είναι ελληνικές. Αυτό προσφέρει στον εργαζόμενο ένα πλεονέκτημα που δεν είναι πάντα αντιληπτό: Η στρατηγική σχεδιάζεται στην Ελλάδα, η επιχείρηση είναι ευέλικτη, οι αποφάσεις παίρνονται γρήγορα και όλες οι επιτελικές θέσεις, όλη η διοίκηση του οργανισμού βρίσκεται εδώ. Αυτό δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες σε κάθε νέο εργαζόμενο, κάθε ειδικότητας. Σκεφθείτε πόσο διαφορετικό είναι να σχεδιάζεις την πολιτική marketing, από το να καλείσαι απλώς να προσαρμόσεις μια διεθνή πολιτική στα ελληνικά δεδομένα. Να δημιουργείς τα προϊόντα ιδιωτικής μάρκας σε συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες, αντί να τα εισάγεις από τη μητρική σου εταιρεία. Να τρέχεις όλα τα πιλοτικά έργα εδώ, αντί να παίρνεις έτοιμα αποτελέσματα και οδηγίες. Και, τελικά, να δίνεις λόγο μόνο σε μια Διοίκηση που είναι εδώ, δίπλα σου, βιώνει την ελληνική πραγματικότητα και έχει κοινούς στόχους μαζί σου»
Όλα αυτά, που δεν είναι αυτονόητα στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, προσθέτει ο κύριος Παντελιάδης «δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης για κάθε εργαζόμενο σε αλυσίδα super market. Οι θέσεις ευθύνης είναι πολλές, αντίστοιχες και οι ευκαιρίες. Σκεφθείτε ότι σε μια εταιρεία σαν τη METRO, με 11.000 εργαζόμενους, υπάρχουν περισσότερες από 2.000 διοικητικές θέσεις. Και ταυτόχρονα 200 διαφορετικά αντικείμενα εργασίας. Ο χώρος μας λοιπόν δίνει μια μεγάλη ευκαιρία για απόκτηση διαφορετικών εμπειριών και για εξέλιξη».
Η δύναμη της τεχνολογίας-Τα σχέδια της METRO ΑΕΒΕ
Η τεχνολογία δεν είναι για τη METRO μια μελλοντική υπόσχεση, αλλά κομμάτι της καθημερινής της λειτουργίας. «Η τεχνολογία είναι στο DNA μας, την πιστεύουμε και την αξιοποιούμε. Όχι ως αυτοσκοπό, μελετούμε κάθε project με πολλή προσοχή και επιλέγουμε να επενδύουμε εκεί που έχει νόημα. Πάντα δοκιμάζουμε, παρακολουθούμε και διορθώνουμε, και προχωρούμε σε πλήρη υλοποίηση, μόνο αφού καταλήξουμε στην εφαρμογή της τεχνολογίας που ταιριάζει σε εμάς», αναφέρει ο επικεφαλής της METRO ΑΕΒΕ
Στην διάρκεια της συζήτησης μας αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: «Βάζουμε, λοιπόν, self-checkout ταμεία και ηλεκτρονικά καρτελάκια τελευταίας γενιάς. Οι ζυγαριές που χρησιμοποιούμε στα ψυγεία και στα τμήματα μαναβικής μας είναι κανονικοί υπολογιστές με οθόνες που παρέχουν πλήρη πληροφόρηση ή δείχνουν στον πελάτη προσφορές & προϊόντα που μπορεί να ταιριάξει με αυτά που αγοράζει. Η σύνδεση κάθε καταστήματος με τον έξω κόσμο διασφαλίζεται με συστήματα αυτόματης μετάπτωσης σε κινητή τηλεφωνία αν οι επίγειες γραμμές παρουσιάσουν προβλήματα».
«Μια πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα προσφέρει πρόσβαση σε χιλιάδες εργαζόμενούς μας στην εκπαίδευση μέσω e-learnings. Μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί εκεί 130 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και περισσότερα από 100 microlearnings στα οποία έχουν επενδυθεί περισσότερες από 80.000 ώρες παρακολούθησης.
Έχουμε ξεκινήσει να αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που διαθέτουμε. Δεν φαίνονται όλα στην καθημερινότητα του πελάτη μας, πολλά συστήματα είναι όμως εκεί και μας υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, οι ψυκτικές μας εγκαταστάσεις στα καταστήματα παρακολουθούνται συνέχεια και βελτιστοποιούνται αυτόματα, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη απόδοσή τους και η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Οι διαδρομές των φορτηγών που μεταφέρουν τα προϊόντα από τα Κέντρα Διανομής στα καταστήματά μας σχεδιάζονται από αυτόματα συστήματα δρομολόγησης, ώστε να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τη χωρητικότητα και τη διαθεσιμότητα των φορτηγών μας. Στις αποθήκες μας χρησιμοποιούμε ρομπότ που τυλίγουν τις παλέτες των προϊόντων με πλαστικό film για να σταθεροποιούνται κατά τη μεταφορά τους, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη κατανάλωση πλαστικού και απαλλάσσοντας τους ανθρώπους από μια πολύ κοπιαστική εργασία».
Αναφέρεται και στα σχέδια που είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Ολοκληρώνουμε σύντομα ένα σύστημα ΑΙ, το οποίο θα προτείνει στους πελάτες των METRO Cash & Carry τα προϊόντα που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους - κάθε πελάτης και διαφορετική πρόταση. Τα συστήματα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κρίνουν αν μια επικοινωνία κρύβει κινδύνους και πρέπει να αποκλειστεί. Εδώ και χρόνια μπορεί ο πελάτης μας να πληρώσει εκατοντάδες διαφορετικούς λογαριασμούς ή να αγοράσει εισιτήρια στα ταμεία των καταστημάτων μας, ενώ έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη μετρητών με την κάρτα του. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών - συνεχώς όμως δοκιμάζουμε και νέες εφαρμογές και επιλέγουμε τις καλύτερες».
«Ελπίζω ότι θα φτάσει μια μέρα που οι Έλληνες πολίτες και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα αντιληφθούν τη συμβολή των super market στην ελληνική οικονομία»
Ο ίδιος μιλά με πάθος για τον ρόλο των super market στην κοινωνία και την οικονομία, ένα κλάδο που γνωρίζει όσο λίγοι. «Ελπίζω ότι θα φτάσει μια μέρα που οι Έλληνες πολίτες και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα αντιληφθούν τη συμβολή των super market στην ελληνική οικονομία. Στην Ένωση Super Market Ελλάδας προσπαθούμε να εξηγήσουμε την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές προκαταλήψεις, οι οποίες δυστυχώς είναι πολλές».
«Δείχνουμε με μελέτες ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερες από τις 8 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Και η διαφορά μεγαλώνει αν αφαιρέσει κανείς το ΦΠΑ, που στη χώρα μας είναι ο υψηλότερος από τις χώρες του δείγματος. Η ανάλυση των ισολογισμών των εταιρειών του κλάδου, που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο, δείχνει ότι ο κλάδος λειτουργεί με εξαιρετικά χαμηλό περιθώριο κέρδους. Με απλά λόγια, σε κάθε ευρώ που πληρώνετε στο super market, μόνο τα 1,5 λεπτά μένουν τελικά στο ταμείο του. Από αυτά πρέπει φυσικά να πληρωθούν οι φόροι και οι νέες επενδύσεις. Και, εννοείται, κάθε ευρώ που πληρώνετε στο ταμείο, δηλώνεται και στην εφορία».
«Μιλάμε για έναν κλάδο που απασχολεί 120.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και που πληρώνει πάντα, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, μισθούς αρκετά υψηλότερους από το βασικό. Έναν κλάδο, τη συνεισφορά του οποίου στην κοινωνία θυμόμαστε μόνο στις μεγάλες κρίσεις και τις φυσικές καταστροφές».
«Σκεφθείτε την περίπτωση της Σαντορίνης. Ήταν φυσιολογικό να κλείσουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Ήταν επιβεβλημένο να κλείσουν τα σχολεία. Μπορείτε να διανοηθείτε πόσο ανεύθυνο θα ήταν να κλείσουν τα super market και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην κοινωνία; Και όμως, κανείς δεν θυμάται να πει ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και εξυπηρετούν τους πελάτες στον Covid, σε πλημμύρες, σε σεισμούς και σε κάθε φυσική καταστροφή».
Κλείνει τη συζήτηση μας αναφερόμενος στο όραμα του για την εταιρία που βρέθηκε από τα πρώτα του χρόνια. «Οραματίζομαι να συνεχίσει την πορεία της. Να μεγαλώνει και να παραμένει υγιής, παραμένοντας πιστή στις αξίες της και τις αρχές της».
«Αν είμαι για κάτι υπερήφανος για την εταιρεία μου, δεν είναι το μέγεθος και η διαχρονική οικονομική της υγεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι σ' αυτή την πορεία, που ξεκίνησε ο πατέρας μου πριν από 50 χρόνια, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσαμε, δεν μπήκαμε ποτέ στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε πλάγια μέσα. Συχνά ο ευθύς δρόμος είναι μακρύτερος, τελικά όμως είναι αυτός που σε φέρνει με επιτυχία στο στόχο σου».
Ο δρόμος προς την επιτυχία-Τύχη και πολλή δουλειά
Και τι σημαίνει τελικά επιτυχία, ρωτάμε τον κύριο Παντελιάδη, που κατάφερε να την «κατακτήσει» από νωρίς. «Όλα χρειάζονται, μαζί και λίγη τύχη. Βλέπω όμως πολλούς νέους ανθρώπους να βασίζονται μόνο στην εξυπνάδα τους και να πιστεύουν ότι χωρίς πολλή δουλειά θα καταφέρουν να εξελιχθούν και να πετύχουν. Μετακινούνται από τη μια εταιρεία στην άλλη συνεχώς, παίρνουν καλύτερες θέσεις και περισσότερα χρήματα, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό έχει ένα όριο. Κανείς δεν μπορεί να πετύχει πραγματικά και σε βάθος χρόνου αν δεν δουλέψει σκληρά, αν δεν αντιμετωπίσει και νικήσει τις αδυναμίες του, αν δεν κουραστεί μέχρι τα όριά του και λίγο πέρα από αυτά».
Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025, στους Δελφούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ